SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: Guld och gröna åkrar, inte gröna hav

Publicerad: 24 april 2018

Det livsviktiga kvävet kommer växterna till nytta via olika vägar, men kan också leda till miljöproblem. I detta poddavsnitt fokuserar Lisa Beste och Anna Lehrman på hur växtförädlingen kan minska kväveläckaget och behovet av gödsling. Och varför heter det kväve?

I en kruka i ett växthus i Umeå växter en planta som klarar av att ta upp extra mycket kväve, jämfört med vanliga plantor av samma art. Växten har mer av små proteiner som plockar upp organiskt kväve, i form av aminosyror, från jorden. Vad skulle en sådan växt kunna betyda för jordbruket? Effektivare miljövänligare odling? Eller bara ökad gödsling och överproduktion? I det här avsnittet träffar vi Henrik Svennerstam som forskar om växternas upptag av organiskt kväve, och professor Martin Weih som berättar om kväveeffektiva grödor ur ett ekologiskt perspektiv. Välkomna till avsnitt 7 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.