SLU-nyhet

Ny plattform för samarbeten om växtgenetiska resurser

Publicerad: 26 november 2018

Tidigare i höst lanserades Plant Genetic Resources International Platform (PGRIP) som kommer att främja interdisciplinära samarbeten för att adressera olika aspekter kring hanteringen av växtgenetiska resurser inom forskning och växtförädling. PGRIP kommer att bidra med vetenskapligt underbyggda underlag till beslutsfattare och andra intressenter.

Under de senaste decennierna har de regelverken som omgärdar växtforskning och förädling blivit alltmer detaljerade och komplexa. Detta inbegriper internationella fördrag och konventioner om ”access and benefit-sharing” (ABS) av växtgenetiska resurser, nationell/regional biosäkerhetslagstiftning relaterade till tekniken för hantering och förbättring av det genetiska materialet, och system för immateriella rättigheter, inklusive växtförädlarrätten och patent. Nu kommer att nytt initiativ, Plant Genetic Resources International Platform (PGRIP) - att ta itu med dessa frågor.

Huvudfokus för PGRIP är att utgöra en plattform för interdisciplinära samarbeten som analyserar och adresserar utvecklingen inom politik och lagstiftning, inklusive tekniska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, för växtgenetiska resurser som används inom forskning och förädling. PGRIP stöttar och främjar internationella, vetenskapligt granskade publikationer för att säkerställa att evidensbaserade och vetenskapliga perspektiv finns tillgängliga för lagstiftare och andra intressenter. Resurser finns också tilldelas också för att stimulera forskningsmobilitet.

Besök www.pgrip.org eller kontakta Dennis Eriksson via dennis.eriksson@pgrip.org om du vill veta mer.

Fakta:

Initiativet finansieras under de två första åren (2018-2020) av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och forskningsprogrammet Mistra Biotech på SLU.