Maria Jacobsen

Presentation
Min forskning handlar om hållbarhetsaspekter och hållbarhetsbedömningar av livsmedel och dieter. Jag undersöker hur vi kan göra barns och familjers kost i Sverige mer hållbar utan att kompromissa med näringsvärdet. Vi utvecklar verktyg (SAFAD-verktyget) för att bedöma kostens hållbarhet och utforskar strategier på individ-, matmiljö- och livsmedelssystemnivå. Genom att utföra interventioner i verkliga miljöer som förskolor, strävar vi efter att hitta praktiska lösningar för att minska matens miljöpåverkan.
Ett centralt mål i mitt arbete är att hitta innovativa tekniska lösningar och processer som kan bidra till mer hållbara kostvanor. Som en del av det interdisciplinära PLAN'EAT-projektet samarbetar jag med kollegor från EU och ett brett spektrum av svenska intressenter. Detta inkluderar representanter från livsmedelskedjan, beslutsfattare, icke-statliga organisationer, utbildningssystem, hälso- och sjukvårdspersonal, forskare och en medborgarpanel. Tillsammans arbetar vi för att skapa och implementera lösningar som kan främja övergången till hälsosamma och hållbara kostvanor i samhället.
Undervisning
Jag undervisar i mastersprogram kurserna Möjligheter och utmaningar för hållbara livsmedelssystem på SLU, Global hälsa 2 på Uppsala Universitet och Nutrition, Health and Sustainable Diets vid Chalmers tekniska högskola
Bakgrund
Jag har en kandidatexamen i optik från Karolinska institutet. Efter min examen 2003 arbetade jag i nästan 15 år med utprovning av glasögon, kontaktlinser och även inom ögonkirurgi. År 2017 bestämde jag mig för att studera nutrition vid Stockholms universitet och Karolinska institutet. Jag ville lära mig mer om hållbarhetsaspekter kring livsmedelskonsumtion och läste därför mastersprogrammet Hållbara livsmedelssystem på SLU och tog examen i januari 2022. Därefter arbetade jag som analytiker på RISE och forskningsassistent på SLU fram till dess jag påbörjade min doktorandtjänst i februari 2023.
Publikationer i urval
Länkar
Publikationslista:
