Malin Hultberg

Undervisning
Jag är ansvarig för den mikrobiologiundervisning som riktar sig till hortonomer och trädgårdsingenjörer och tar även del i flera andra kurser som föreläsare bl. a kring växtpatogena bakterier, livsmedelsmikrobiologi och populärvetenskapligt skrivande. Jag handleder och examinerar varje år flera examensarbeten och deltar i doktorandutbildningen både som handledare och i examinationer.
Forskning
Mitt speciella kompetensområde är odling av udda organismer som alger och svampar och jag arbetar också tillsammans med växtfysiologer kring växtodlingsfrågor. En frågeställning vi arbetar med just nu är hur vi kan använda organiska växtnäringskällor i odlingssystem baserade på näringslösning. Jag är också intresserad av reningsprocesser, kring både organiska och oorganiska ämnen, och arbetar mycket med både mikroalger och svamp för att fånga upp näring och samtidigt producera intressanta metaboliter som exempelvis fettsyror och proteiner.
Samverkan
Jag är samverkanslektor inom trädgårdsområdet. Trädgårdsnäringen är en viktig aktör i livsmedelsbranschen där färska produkter som bär, sallad, tomat, gurka och örter är efterfrågade av konsumenten och viktiga för en hälsosam livsstil. Produktionen är ofta intensiv och specialiserad och produktens hållbarhet är begränsad. Ett hållbarhetsperspektiv på produktionen, produkthanteringen och kvalitéten är viktigt. Även en öppenhet för nya produkter och produktionssätt, vilket förutsätter forskning på alla nivåer, är viktigt för att branschen ska fortsätta utvecklas och för dess konkurrenskraft. Som samverkanslektor vid SLU vill jag vara en länk mellan forskningen, produktionen och konsumenten.
Publikationslista:
