SLU på Baltic Sea Science Center

Senast ändrad: 12 augusti 2024
Baltic Sea Science Center på Skansen. Foto.

SLU är vetenskaplig partner i Baltic Sea Science Center - ett kunskapscentrum om Östersjön på Skansen. På den här sidan finns information om aktiviteter som pågår och hur du kan engagera dig.

Engagemanget är en del i SLU:s arbete med att höja kunskapsnivån om Östersjörelaterade frågor i samhället och nå ut bredare, särskilt till unga. 

I utställningen speglas livet i havet, människans påverkan samt möjligheter och framtidslösningar.

Det här är Baltic Sea Science Center (BSSC)

BSSC är en utställning om Östersjön och dess avrinningsområde. I utställningen speglas livet i havet, människans påverkan samt möjligheter och framtidslösningar. Utställningen är till stor del byggd på interaktiv teknik.

I källarplanet finns akvarier som visar olika undervattensmiljöer från strandnära skärgård till öppet hav. Här bor typiska fiskar, ryggradslösa djur och växter från Östersjön.

En våning upp möts besökarna av ett stort rum som beskriver Östersjöns avrinningsområde. Det handlar om hur vi är beroende av och hur vi använder havet. På samma plan visas även forskningsfartyget Svea upp. I anslutning finns en filmsal där besökare kan se filmer om Östersjön. 

På nästa våningsplan finns det så kallade ”partnerrummet”. Här kan besökare bland annat se kortare forskarfilmer och delta i olika former av medborgarforskning. På vägen upp belyses också arbetet med Agenda 2030.

På det översta våningsplanet får besökaren undersöka tre av Östersjöns stora utmaningar - miljögifter, fiske och övergödning. Hur påverkar våra val i vardagen Östersjön? I ett interaktivt matbord kan besökare utforska hur framtida matval hänger ihop med biologisk mångfald. Här finns också Östersjöposten med vetenskapsnyheter. 

I huset finns även ett elevlabb där Skansens pedagoger håller lektioner för besökande skolklasser. Elevlabbet används också vid temadagar för skolor, lärarfortbildningar och liknande aktiviteter.

Alla besökare kan ta del av kortare visningar, cirka en till två tillfällen per dag.

Aktiviteter för skolor

På BSSC finns en grund med skolprogram med bokningsbara lektioner.

Vi möter även skolor genom återkommande aktiviteter för gymnasiet och lärarfortbildningar. Dessutom försöker vi fånga upp andra förfrågningar från skolor, som att exempelvis ge en föreläsning i ett ämne som kopplar till Östersjön. 

Temadagar för gymnasieelever

Ett par gånger om året ordnas temadagar för gymnasiet på BSSC där SLU-forskare medverkar. Ofta förläggs höstterminens temadagar i samband med Forskarfredag.

Hösten 2024 ordnades en temadag för gymnasiet med koppling till vattenväsen.

Våren 2024 hölls för första gången en yrkesmässa för gymnasiet med fokus på vatten och hav. Den 20 mars 2025 planeras yrkesmässan att hållas en andra gång, med något förlängt program.

Se program för temadagar 2023 och 2022 samt för digitala träffar under 2021 som andra exempel. 

Fortbildning lärare

BSSC ordnar regelbundet fortbildningar för lärare där SLU har möjlighet att medverka.

Senast ordnade vi en after work med fortbildning för lärare på Östersjödagen 2024.

Se även exempel på program för tidigare fortbildningar från Östersjödagen 2023 och våren 2023, från hösten 2022 samt från hösten 2021.

BSSC på SciFest

På Scifest 2024 visade vi upp BSSC och vandringsutställningen "Väsen och Vetenskap". SLU hade i år ett samlat tema kring vatten, där våra stationer om BSSC och Väsen var integrerade med andra SLU-bidrag som eDNA, marina svampar, ål och algtoxiner. Läs om SciFest 2024 i Vårt SLU och läs mer om SciFest här. (nästa event 9-11 oktober 2025).

BSSC och Linnédagarna för gymnasiet

SLU har vid flera tillfällen medverkat till programmet för Linnédagarna som 50 biologiintresserade gymnasieelever kan söka till. Dagarna arrangeras av Biologilärarnas förening som du kan läsa mer om här.

Vill du bidra?

Ta kontakt med Elin Dahlgren om du är intresserad av att bidra till kommande temadagar, medverka vid lärarfortbildning eller andra skolevent.

BSSC som mötesplats och resurs

BSSC som mötesplats

BSSC kan bokas för interna möten och användas som en arena för externt riktade events. Som SLU:are kan du boka lokaler till reducerat pris. Till exempel kan labbet bokas för mindre möten. Det finns även möjlighet att boka guidade visningar av BSSC.

Ta kontakt med Elin Dahlgren för att höra mer om bokningsmöjligheter och hur du gör. Se priser utan rabatt via Skansens hemsida.

BSSC som en resurs i undervisning eller forskning

Det finns möjlighet att koppla både undervisning och forskning till verksamheten på BSSC. Ett exempel är samarbetet kring läroplattformen ”Vårt varmare hav” som riktar sig till gymnasieskolor som finansierats av Formas. Som avslutning fick vinnarna av Baltic Sea Science Centers elevtävling om kunskapsspridning för Östersjöns framtid nyligen resa till Stora Karlsö för att lära sig om forskning på havets ekosystem. Tävlingsbidragen finns att se på Skansen under sommaren.

Ett annat exempel är SLU Youth Institutes event kring Östersjöfrågor.

Ta kontakt med Elin Dahlgren om du har förslag.

Nätverka kring Östersjöfrågor

Samordningsgrupp för BSSC på SLU

Två gånger per år träffas en samordningsgrupp inom SLU för att diskutera kommande aktiviteter, potentiella samarbeten och utvecklingssatsningar.

Vill du vara med? Anmäl intresse till Elin Dahlgren. Nästa möte i samordningsgruppen hålls 25 november 2024.

Bollplanket för SLU:s engagemang i BSSC

En mindre grupp på SLU fungerar som bollplank till koordinator Elin Dahlgren, bland annat i arbetet med att hålla innehållet på BSSC aktuellt, att bemanna olika aktiviteter, samt delta i Kunskapsrådet för BSSC. Se personer och kontaktuppgifter här.

 

Vetenskapskommunikation

Forskarfilmer på BSSC och YouTube

På BSSC kan besökarna se exempel på SLU:s forskning och miljöanalys med anknytning till Östersjöfrågor i korta filmer. Filmerna finns även publicerade i en egen lista på SLU:s YouTubekanal.

Använd gärna filmerna när du vill ge exempel på vad SLU gör kring Östersjöfrågor. Fler filmer läggs till efter hand. 

Utställning 

På BSSC kan besökare ta del av aktuell kunskap kring olika ämnen i den fasta utställningen. Innehållet ses över med jämna mellanrum för att vara aktuellt.

Det sätts även upp tillfälliga utställningar i anslutning till BSSC. Från 17 juni till och med höstlovet 2024 visades fotoutställningen "Nordiska väsen – Rödlistan" på terassen i anslutning till BSSC. I samband med arbetet kring fotoutställningen har även annat material tagits fram, som en virtuell rundtur - från väsen till vetenskap. Den virtuella rundturen går att göra även på plats på BSSC.

Nyhetsstation

SLU och Stockholms universitet uppdaterar löpande en nyhetsstation på plats - Östersjöposten - med nya rön.

BSSC-bilder i SLU:s bildbank

I SLU:s mediabank hittar du många fina bilder från BSSC som du gärna får använda när du kommunicerar om anknytande undervisning, forskning och miljöanalys. En komplettering med bilder på fisk i rinnande vatten i naturlig miljö är på gång.

Sök på "BSSC" så får du upp alla bilderna samlat. Bidra även gärna med egna bilder till SLU:s mediabank. Här finns SLU:s mediabank.

Expertlista för media i Östersjöfrågor

Som en service för media har vi sammanställt en expertlista för media om Östersjö- och havsfrågor. Listan uppdateras en gång per år eller vid behov. 

Vi bidrar till att lyfta fram vissa återkommande dagar med koppling till BSSC. Ett exempel är Östersjödagen i augusti.

  • Tipsa gärna om ny kunskap att sprida eller SLU-experter att lyfta, mejla bssc@slu.se.

Fakta:

Sedan öppningen i april år 2019 till och med 2023 hade BSSC cirka 2 miljoner besökare. Ungefär hälften av besökarna är utländska. 

Det totala antalet lektioner med skolklasser sedan öppning fram till och med 2023 är 1512, varav 493 genomfördes under 2023. 

SLU är tillsammans med Stockholms universitet och Stockholm vatten och avfall kunskapsgaranter för utställningens innehåll. Stiftelsen Skansen driver den löpande verksamheten. 

SLU:s nuvarande samverkansavtal kring verksamheten BSSC gäller för 2022-2024.

SLU:s NJ-fakultet samordnar SLU:s aktiviteter och samverkan vid BSSC. Koordinator för SLU:s medverkan i BSSC är Elin Dahlgren.

Har du en fråga om SLU:s engagemang i BSSC? Mejla bssc@slu.se eller ta kontakt med Elin Dahlgren.