Maries på gång

Senast ändrad: 17 juni 2022
Marie Andreasson

Platschefens perspektiv - Marie Andreasson skriver om vad som är på gång vid SLU i Skara.

Maries på gång juni 2022

Sommar och semestertider

Nu har vi redan gått in i juni månad och skolavslutning, student och andra festligheter pågår för fullt. Det är en härlig tid med mycket glädje! Vi har ju haft sommarlunch i Smedjan och jag vill rikta ett stort tack till er som hade möjlighet att vara med, ni vet ju att det är gästen som gör festen. (Fler bilder finns på SkaraCommon/Sommarkalas22).

Förutom diverse sommaraktiviteter och avslut och även planering inför hösten pågår så har vi på SLU deltagit på JOBB-Skara-mässan där olika yrken presenterades. Det är viktigt att visa upp att vi finns i Skara för andra företagare, utställare och för målgruppen unga och arbetssökande.

I vår SLU-monter, blev det mycket bra snack kring vad en civilingenjör, en webbpedagog och en kommunikatör egentligen kan jobba med på ett universitet - i Skara, alltmedan det pusslades ihop SLU-motiv. Cirka 1 300 elever och därutöver nyfikna och arbetssökande från allmänheten kryssade runt på mässan.

Smedjeveckan, som är sista veckan i september, kommer att ha ett fullspäckat program. Vi arbetar just nu med den sista planeringen av veckan och jag kan avslöja att den innehåller SURR, näringslivsfrukost och framtidens hållbara mat. Vi kommer också att fundera över varför hästar mår så dåligt när de har det så bra. Ja, som ni märker så blir det en intressant vecka!

Till sist vill jag önska dig en fin sommar och en ledighet som ger dig vad just du behöver för att få påfyllnad av energi, återhämtning och glädje. Allt gott,

Marie

Maries på gång maj 2022

Veckobrev blir till månadsbrev

Tiden går fort och det känns som det är en vecka sedan jag skrev senast men som namnet säger så är veckobrevet numer ett månadsbrev så det är nästan en månad sedan sist.

Det känns verkligen som det mesta har startat upp i fysiskt format igen och det är en mängd intressanta möten som ska samsas med det som behöver hanteras i vardagen. Men det är viktigt att ta sig tid för både interna och externa möten – för det gör skillnad att mötas ”live”. Det är i mellanrummet saker händer – mellan två möten, i fikarummet, i korridoren osv. Jag tror på en mix av det digitala och fysiska – men inte som det blev för mig i fredags då det var stämma för Livsmedel i Väst här på campus i Skara. Jag hade inte tänkt mig för och jag var bokat dikt an som vi har blivit vana vid med digitala möten. Plötsligt så insåg jag att jag behövde 30 min extra tid för fika, mingel osv och det löste sig givetvis och det var väl investerad tid både för SLU och för mig personligen. Förmiddagens mest intressanta samtal var vid fikat och lunchen!

Smedjeveckan

Just nu pågår planering för årets Smedjevecka för fullt och det kommer att bli en intressant och innehållsrik vecka. Under temat ”En jord där människor och djur mår bra” kommer vi att prata häst, pollinerare och bi, innovationer i livmedelssystemet, hundar mm under veckan.

Med start från söndag den 15 maj kan du se utställningen SURR! som då landar i Fornbyn vid Västergötlands museum. Utställningen är utomhus och den visar porträtt på pollinerande insekter. Under Smedjeveckan kommer vi att avsluta utställningen med dag där RådNu presenterar den senaste forskningen om hur vi kan stödja pollinering och biodling.

Mer om SURR! och dagen i Smedjeveckan om pollinering.

Jag önskar dig en fortsatt fin maj månad och njut av senvåren och försommaren, av allt härligt naturen har att ge. Jag blir förundrad varje år, över kraften och färgen i grönskan, det skira gröna som vi just i skrivande stund har precis framför oss.

Allt gott,

Marie

Maries på gång april 2022

Påskveckan är här – jag som just tycker att det var jul!

Jag inledde min påskvecka med en tur till Lysekil och ett besök på SLUs fartyg R/V Svea. Svea används för miljöövervakning och forskning i första hand av SLU och SMHI men har även andra uppdragsgivare. Anledningen besöket på Svea är att jag har ett uppdrag att arrangera eventet Öppet fartyg i juni i Stockholm. Öppet fartyg arrangeras av Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med SMHI, Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Sveriges geologiska undersökning och Polarforskningssekretariatet. Varför tar jag upp detta i mitt veckobrev och varför tar jag mig ett sådant uppdrag kan man undra? Jag ser det som ett bra tillfälle för mig att lära mig mer om SLU som organisation, att skapa kontakter och det är även en möjlighet att sätta SLU Skara på kartan, det ger mig tillfälle att berätta om verksamheten i Skara. En annan del är också att jag i min roll som platschef har ett representativt uppdrag för SLU i Västra Sverige och i den delen av mitt jobb så är det viktigt att förstå och kunna berätta om verksamheten vid SLU i Lysekil.

Ett annat uppdrag som jag jobbar med just nu är att tillsammans med SLU Future Food delta i och berätta om SLUs roll i det framtida livsmedelssystemet (innovationssystemet) i Västra Götaland. Vi är inbjudna för att bidra i utformningen av de kommande årens utvecklingsarbete inom livsmedel i Västra Götaland. Tillsammans ska vi omsätta regionala strategier, styrkor och perspektiv i arbetet med att ställa om till ett hållbart livsmedelssystem. Förutom SLU så är bland andra Agroväst, Chalmers, Lokalproducerat i Väst, RISE Jordbruk och livsmedel samt representanter för den kommunala, nationella och europeiska nivån inbjuda. Resultatet av dagen och alla inspel ska sedan ligga till grund för en färdplan mot ett hållbart livsmedelssystem i Västra Götaland. Själva mötet är den 19 april i Göteborg.

Förutom dessa två exempel från min vardag så pågår arbetet kring fastighetsfrågor och campusutvecklingen i Skara. Det är som jag skrivit förut en process som tar tid och just nu har jag inte så mycket nytt att berätta mer än att det har varit inledande möte på plats på Brogården och besök av arkitekter, framtida hyresgäster med flera för att ta fram underlag för processen för en eventuell ombyggnation och färdigställande av Brogården.

Avslutningsvis vill jag passa på att önska alla en glad påsk och trevliga helgdagar. Själv hoppas jag på att kunna fylla dessa dagar med promenader, någon utflykt, god mat, umgänge och en stund bara sittandes i en solvägg.

Glad påsk!
/Marie

Maries på gång 2022 v. 7

Arbetet med detaljplan för campusområdet pågår och vi har haft nya bra och konstruktiva dialoger med Skara kommun. Även arbetet med nya hyresgäster på campus pågår intensivt och det är väldigt roligt och inspirerande om vi kan få fler företag och organisationer till campus.

Smedjeveckan 2022 planeras för fullt och Anna-Karin Johnson är projektledare. Har du tips och idéer inför Smedjeveckan så kan du vända dig direkt till Anna-Karin.

En förstudie om att utreda förutsättningarna för en Green Innovation Park (GIP) på campus Skara är nu officiellt startad och leds av Mats Wiktorsson, SLU Holding.

Hälsningar Marie Andreasson

Maries på gång 2022 v. 3

God fortsättning på det nya året!

Nytt år och nya möjligheter, året börjar med en hel del administrativt arbete för min del med i form av arbete med Skara kommuns detaljplan och översiktsplan. Men även förberedande arbete av spännande planer för SLU Campus och kommande uppdrag under året. Jag ser fram emot året och vårt arbete tillsammans. Jag ser även fram emot våren då vi förhoppningsvis kan få en lättnad i restriktionerna igen så att vi kan ses fysiskt på plats i Skara.

Med anledning av pandemin och uppmaningen att arbeta hemifrån så vill jag informera om att Smedjan numera, liksom F-huset, är låst även på dagtid och du behöver ditt kort för att komma in i huset.

Jag vill även passa på att påminna om att ansökan till Jonsson fonden ska vara inne den 31 januari och ansökan skickas till Jane. 

reglemente-br-jonson-2021.pdf (slu.se)

ansokan-broderna-jonssons-forskningsfond.pdf (slu.se)

Hälsningar Marie

Maries på gång 2021 v. 51

Ett stort tack till er som deltog vid jullunchen och bidrog till att det blev en fin stund tillsammans, även om det blev i mindre grupperingar i olika lokaler och inte som det var planerat från början.

Sedan förra veckobrevet så har jag och Mats Wiktorsson på SLU Holding haft mycket intressanta möten. Det ena var med Skara kommun, bland annat med den nya kommundirektören Linda Esseholt Hermansson, då vi pratade om campusutvecklingsfrågor och annan samverkan under kommande året. Jag har också berättat om SLUs verksamhet. Det andra mötet var med Högskolan i Skövde, Science Park Skövde och Skaraborgs kommunalförbund. Även där var samverkansfrågor, utveckling av SLU campus och andra samverkansfrågor på agendan.

God jul och Gott nytt år! Marie

Maries på gång 2021 v. 49

Sedan förra veckobrevet så har vi haft ett möte i ledningsrådet SLU Skara i vilket Anders Karlsson, Magnus Ljung, Bosse Stenberg och jag själv sitter med i. Vi har möte cirka fyra gånger på år och denna gång tog vi bland annat upp en del planeringsfrågor inför nästa år, en genomgång av vad som är på gång inom våra verksamhet samt Skara kommuns arbete med översiktsplan och detaljplan för vårt område.

I dagarna har vi haft intressant besök av SLUs bibliotekets ledningsgrupp. Under en lunch på Veterinärmuseet så berättade jag om SLUs verksamheter i Skara och de fick även en visning av museet och arkivet. Arkivet tillhör organisatoriskt SLU-biblioteket. Under lunchen deltog även personal från Västergötlands museum med vilka vi har samarbete med i olika former bland annat genom delad arkivariepersonal som bland annat arbetar med arkivet.

Marie

Maries på gång 2021 v. 47

Denna vecka har SLU ett så kallat ägarmöte med Västra Götalandsregionen (VGR). Ägarmötet är en gång per år då vi normalt följer upp våra samverkansprojekt, men eftersom de nya projekten nyligen har startats upp så är fokus på årets ägarmöte vår framtida samverkan efter den treårsperiod som vi är inne i nu.

Som ett led i det så har vi denna gång bjudit in VGR till Ultuna för dialog med dekanerna och vår vicerektor.


Kontaktinformation