Nyhet

Din impregnerade altan kan få ett andra liv

Publicerad: 18 mars 2025
Stergios Adamopoulos, SLU

Ett hinder för att återvända träprodukter är impregnering, lim eller andra former av föroreningar i träet. Stergios Adamopoulos vid SLU har fått ett stort anslag från EU för att utveckla metoder för att kunna sortera, rena och återanvända träavfall i stor skala.

Istället för att förorenat trä blir sopor eller eldas upp vill vi att materialet ska kunna återanvändas mer effektivt och samtidigt producera mindre sopor, säger Stergios Adamopoulos, professor i trävetenskap och träteknologi vid SLU.

En grundläggande del av bioekonomin är att låta material cirkulera. Ju mer effektivt materialet kan återanvändas och cirkulera i systemet, desto färre träd behöver användas för att ersätta fossila material. Medan återanvändning av plast och metaller pågått länge, har återanvändning av trä inte skett i samma utsträckning.

Material från skogen kan spela en viktig roll, men finns inte i oändliga mängder. Så om vi kan återvinna och skapa användbara sekundära material räcker resurserna längre. På köpet får vi mer hälsosamma och miljövänliga produkter, säger Stergios Adamopoulos.

Den här forskningen är möjlig tack vare att SLU med stöd från Kempestiftelsen investerat i ett unikt spektroskopiskt analysinstrument som kan scanna stora volymer material och mäta både oorganiska ämnen, t ex metaller, och organiska ämnen som bygger på väte, syre och kol. Rivningsvirke till exempel kan innehålla en stor variation av kemiska material. Ett mål med forskningen är att hitta metoder för att känna igen och kvalitetssäkra olika former av träavfall. På sikt är målet att utveckla metoder för att rena och återanvända träet. Projektet WoodTreat ska pågå mellan 2025 och 2029.

Stergios Adamopoulos har också fått finansiering i ett EU-projekt som ska utveckla biobaserad film, som till exempel används i byggmaterial eller den blanka plastytan på insidan av en mjölkkartong. Det är material som svensk industri tillverkar i stora mängder och som idag är fossilbaserade. Projektet BLUECOAT ska pågå 2025-2029. De båda projekten finansieras inom utlysningen Circular Bio Based Europe och omfattar tillsammans 77 miljoner kronor.

De här projekten bidrar till att befästa SLU som världsledande inom forskningen om biomaterial som en grundstomme i en utvecklad bioekonomi.

Sedan tidigare leder Stergios Adamopoulos det Vinnova-finansierade kompetenscentret BioGlue-Centre (2023-2028) som utvecklar biobaserade lim, bland annat i samarbete med IKEA. Han leder också EU-projektet EcoReFibre (2022- 2026) som utvecklar metoder för att återvinna spånskivor som i nuläget inte kan återvändas på ett kommersiellt gångbart sätt.