Nyhet

Forskaren: Inte alltid bäst för klimatet med träprodukter

Publicerad: 18 september 2024
Maximilian Schult

Ofta framhålls att produkter av trä gör stor klimatnytta och är hållbara. Men ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet visar att det inte är så enkelt. Först måste behovet av träprodukten vägas mot nyttan av att låta skogen stå kvar.

- Det går inte att säga att bara för att något är gjort av trä så är det bra för klimatet. Det är alldeles för förenklat, säger Maximilian Schulte, som disputerar 27 september med en avhandling i ämnet.  

Skogen framhålls inte sällan som en livboj i klimatkrisen. Genom att byta fossilintensiva produkter, som betong eller plast, mot trä så minskar vi utsläppen. Maximilian Schulte har undersökt om det verkligen stämmer och tittat på bland annat bostadsbyggen. Fler bostäder behövs och det kan vara klimatsmart att bygga dem av trä från svensk skog istället för betong.  

- Det kan verka enkelt. Välj trä! Det stämmer så länge bostäderna och höghusen i trä är i ungefär samma storlek som idag. Men det finns en trend att bygga större lägenheter än förut, vilket gör att vi går miste om klimatnyttan eftersom det behöver fällas fler träd till material, säger Maximilian Schulte. 

Återanvända och förlänga

Vill vi ha mer klimatsmarta hus så gäller det att se till att förlänga bostädernas livslängd så mycket det går och sedan återvinna så mycket material som möjligt den dag det är dags att riva. 

- Tumregeln är ”less is more” - ju mindre material som används desto bättre.  

För skogssektorn kan det innebära att inte avverka, vilket inte bara ökar kolförrådet i skogen utan även är gynnsamt för den biologiska mångfalden och andra skogliga värden. 

- Det krävs ett perspektivskifte där vi först bör analysera behov och funktion på en produkt innan vi beslutar om en möjlig klimatnytta som går att få från göra en produkt av trä, säger Maximilian Schulte.  

I sin forskning har han även undersökt vinsterna med ökad pappersåtervinning i Sverige. I dag återvinns 72 procent av allt papper. Om det skulle öka hur skulle det påverka klimatet? 

- Ökad pappersåtervinning ska är bara bra för klimatet om det leder till att färre träd fälls. Men nyttan är nästan lika stor om följden blir nya träprodukter, säger Maximilian Schulte och fortsätter:

- Klimatnyttan generellt är ganska liten eftersom pappersåtervinning redan är relativt hög i Sverige. En mycket större potential för större klimatnytta finns i att förändra dagens skogsbruk, genom att till exempel inför längre rotationsperioder, säger Maximilian Schulte.  

Hans avhandling visar hur komplicerad skog- och klimatfrågan är. Men ger också ledning i hur vi bättre kan avgöra vilka insatser som har mer effektiv och positiv påverkan för klimatet. 

- Det är viktigt att skogsindustrin jobbar för att tillgodose breda samhällsbehov; en balans mellan timmerproduktion, bevarande av biologisk mångfald, rekreation och andra ekosystemtjänster. Det kan inte bara handla om att maximera begränsningen av klimatförändringarna, förklarar Maximilian Schulte. 

Fakta:

Maximilian Schulte är doktorrand vid Institutionen för energi och teknik vid SLU. 

Hans avhandling heter:

Forest-based climate change mitigation : Towards improved climate impact assessments of forest-based systems 
https://publications.slu.se/?file=publ/show&id=130468  

Han disputerar:

27 september 2024, Sal L, Undervisningshuset, SLU Campus Ultuna, Uppsala


Kontaktinformation