SLU-nyhet

Agronom odlar sitt hästintresse

Publicerad: 13 juni 2024
Malin Axel-Nilsson

Husdjursagronom sedan 2009, sedan följde Malin Axel-Nilsson, alumn från SLU, sitt hjärta och fokuserar idag helt på hästar och deras välfärd.

– Efter examen från agronomprogrammet fortsatte jag med forskarstudier och disputerade i etologi och husdjursvetenskap 2015. Nu driver jag mitt eget företag Hästologen AB, med syfte att sprida kunskap om häst.

Dagarna fylls av föreläsningar på olika utbildningar och evenemang. Och inte minst konsultuppdrag med fokus på hästvälfärd inom hästsport på internationell nivå åt FEI, internationella ridsportförbundet. Entreprenören Malin har också varit med om att utveckla en app för hästfolk.

– Appen HayHay, som jag varit med och grundat tillsammans med Oskar Holm, Marcus Saeidi och Sara Broström – alla tre med expertis inom business och tech, är ett digitalt hästteam i mobilen som kombinerar senaste AI-teknik och levande experter. Vi ger rådgivning om hästens beteende, foder, skador och sjukdomar, rehab och hästhållning. Vi har omkring 20 000 användare idag, och har nyligen tagit in kapital från olika investerare för att kunna vidareutveckla appen och lansera den internationellt. 

Vilket är ditt bästa tips för den som ska välja utbildning?

– Välj med hjärtat! Det brukar bli bäst. Var inte rädd för att sikta högt och utmana dig själv, till och med avancerad statistik eller mikrobiologi blir lätt och roligt när man nördar ner sig. 

Vad är ditt bästa tips till nya studenter?

– Ta vara på tiden under utbildningen! Odla ditt nätverk, det kommer gagna dig under hela din framtida karriär oavsett vad du kommer arbeta med framöver. Njut av den inspirerande miljön och tillgången till så många kompetenta och engagerade lärare. Välj kurser som du är genuint intresserad av och våga ta del av utbytesprogram och samarbeten med andra lärosäten. 

Hur minns du din studietid?

– Som väldigt positiv och innehållsrik - allt jag fick lära mig och alla människor jag lärde känna - både studiekamrater och lärare. Många är mina närmaste vänner idag och aldrig långt borta. Jag uppskattade också att vi hade förhållandevis mycket schemalagd tid jämfört med andra utbildningar jag läst. Vi lärde känna varandra och tog vara på timmarna på campus. 

Hur var det att plugga på SLU?

– Det bästa var utbildningens innehåll och att befinna mig i en miljö full av människor från olika delar av världen som delar både intressen och värderingar och inser vikten av utbildning och forskning inom de gröna näringarna. 

Vad i din utbildning har du haft mest nytta av i ditt yrkesliv?

– Oj, allt! De djupa ämneskunskaperna, förståelsen för de gröna näringarna och sist men inte minst nätverket. Det går inte att nog framhålla vikten av ett gott nätverk, både privat och i yrkeslivet. 

Fakta:

Mer om Malin

  • Malin har tack vare hästintresse och nyfikenhet haft en tydlig hästinriktning, på fritiden, i studier och genom arbetslivet. Hon har bland annat arbetat som tävlingshästskötare, ridlärare, lärare och djuransvarig, kvalitetskoordinator, forskare på RISE, Jordbruk och Livsmedel. Idag delar hon hästvardagen med vännen Liza Öjetoft - hippolog som driver egen klinik med fysioterapi på häst.
  • Som etolog är Malin expert på djurs beteende och har specialkompetens i hästens beteende och samspelet mellan häst och människa. Avhandlingen ”The Match Between Horse and Rider” handlar om att undersöka om det går att mäta samspelet mellan häst och ryttare, och hur man kan välja rätt häst till rätt ryttare.
  • Men det finns mer än hästar. Malin bor i Lerum utanför Göteborg och att leka med barnen Lina 3 år och Arvid 7 år är viktigt och att tillbringa tid med hela familjen på lantstället i Vejbystrand i Skåne.

Kontaktinformation