Kontaktinformation
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap
Stormen Gudrun, som drabbade södra Sverige i januari 2005, har haft en betydande inverkan på den vetenskapliga forskningen, särskilt inom skogsområdet.
Stormen Gudrun inträffade i januari 2005 och med den föll 70 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. 20 år efter Gudrun visar det sig att stormen har gjort ett avtryck även i forskningen, både nationellt och internationellt.
– Sammantaget visar resultaten att det funnits en infrastruktur på plats som gjort det möjligt för forskare att dra lärdomar av stormen Gudruns katastrofala konsekvenser, säger Luis Andrés Guillén Alm, som skrivit en policybrief till Future Forest.
En kartläggning visar att det publicerats 18 relevanta vetenskapliga artiklar med en stor variation bland ämnena. Studierna handlar bland annat om stormens effekter på skogen och skogsskötsel, hur fågelekologi påverkades av stormen, hur granbarkborrar koloniserar stormfällda luckor, och om virkeslogistiken för att kunna hantera krisen.
De 18 artiklarna har blivit citerade över 600 gånger i andra vetenskapliga publikationer. Forskningen om stormen Gudrun har därmed påverkat många olika områden inom skogsforskning.
– Det ger oss en tydlig bild av hur ett så specifikt fenomen som stormen Gudrun kan kopplas till en stor mängd forskningsområden och till hundratals studier som publicerats bara under de senaste 20 åren, säger Luis Andrés Guillén Alm.
Den 17 juni 2025 arrangerar Institutionen för Sydsvensk Skogsvetenskap en exkursion med anledning av att det gått 20 år sedan stormen Gudrun.
Exkursionen blir i det svårt stormdrabbade Toftaholm, där forskare under dagen berättar om hur stormen gav upphov till nya behov av lösningar för framtiden.
Men information kommer senare, men anmäl gärna ditt intresse redan nu!