Våra matval lämnar stora miljö-, klimat- och hälsospår. Priset och utbudet spelar stor roll för vilken mat vi köper; men också sådant som veckodag, humör och personlighet. Vi är ofta vanedjur som följer normer och traditioner – och det gäller också i mataffären. Så hur går det att växla över till mer hållbara matvanor än vi har idag – på vägen mot en hållbar framtid?
De tre forskarna Fredrik Fernqvist, Richard Tellström och Sara Spendrup har gjort en ”paraplystudie” som sammanställer vad många andra studier kommit fram till.
– Det finns en enorm mängd forskning kring konsumenters matval, men faktiskt inte så mycket kring just hållbarhetsaspekten. Vi har sammanfattat en stor mängd studier för att göra det lättare att peka ut konkreta områden att arbeta med framåt, säger Fredrik Fernqvist som forskar om konsumentval och konsumentbeteenden vid SLU i Alnarp.
I det här avsnittet av podden Feeding your mind berättar de tre forskarna mer om hållbara konsumentval, och varför det är så svårt att göra rätt.
– Konsumenterna kommer inte att förändra sitt beteende över en dag eller en natt eller kanske ens en generation, utan det tar lång tid att förändra beteenden och normer och synsätt på mat, säger Fredrik Fernqvist.
– Ska människor själva få avgöra när de vill leva hållbart eller handla hållbart, så kommer det att ta den tid det tar – och det kan det vara en generation eller mer. Alternativet är att staten går in och bestämmer, säger Richard Tellström, måltidsexpert vid SLU Future Food.
Det borde egentligen inte vara så svårt för oss alla att göra bättre matval, ändå är det svårt när vi väl står i affären. Varför är det så?
– I vår vardag styrs väldigt mycket att våra vanor, så vi går på våra invanda beteenden när vi kommer till butiken, säger Sara Spendrup vid SLU i Alnarp. Och är de vanorna då mindre hållbara, så är det svårt att bryta de vanorna och de valen vi gör.
Lyssna på poddavsnittet här (eller där poddar finns): Feeding your mind #36: Våra komplexa matval - därför äter vi som vi gör.
Läs mer
En längre interju med Fredrik Fernqvist, Sara Spendrup och Richard Tellström hittar du här: Hur blir våra matval mer hållbara?
Ladda hem rapporten Därför äter vi som vi gör. En kunskapsöversikt om matval. SLU Future Food Reports 28.
Forskarna Fredrik Fernqvist, Sara Spendrup och Rickard Tellström.