Hoppa till huvudinnehåll

SLU ekologisk produktion och konsumtion, EPOK

EPOK arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.


Det finns 214 sidor som är taggade med SLU Ekologisk produktion och konsumtion:

vall i växtföljd

I en ny studie har effekten av vall i växtföljden undersökts med hjälp av data från långliggande försök på olika platser i Sverige. Forskarna ville se hur vall i en sexårig växtföljd påverkade

Kombination av flera arter rovskinnsbaggar ger effektivare bekämpning av skadedjur

Rovskinnsbaggar används ofta i biologisk bekämpning mot trips i växthusodling, men är effektiva mot många olika sorters skadedjur. Rovskinnsbaggar är en stor familj av insektordningen halvvingar, och

Hur ska klimatbelastning vägas mot biologisk mångfald i köttproduktionen?

Klimatberäkningar behöver kompletteras med flera aspekter för att bedöma hållbarheten i olika produktionssystem. I denna studie under svenska förhållanden kunde det konstateras att betesbaserad

Robust livsmedelsproduktion i freds- och kristid – är ekologisk produktion en del av lösningen?

janne.nordlund.othen@slu.se På grund av oro i omvärlden de senaste åren är fokus stort på livsmedelsberedskap idag. En del av livsmedelsberedskapen är att skapa en robust livsmedelsproduktion som

Eteriska oljor som växtskyddsmedel kan ha negativa effekter på nyttodjur

I ekologisk odling används växtskyddsmedel i mycket liten omfattning, och det finns relativt få medel godkända. Forskning om växtbaserade oljor och växtextrakt för användning som biologisk bekämpning

Vetenskaplig artikel: Hur uppfattar lantbrukare stödsystem för naturbetesmarker och hur kan de bli bättre?

Harold Opdenbosch från SustAinimal Academy har tillsammans med en grupp forskare publicerat en vetenskaplig artikel om naturbeten och de stöd som finns kring dessa viktiga marker. Naturbeten är

Här tävlar du om att bli Sveriges Betesmästare 2025

Tävlingen syftar till att lyfta intresset för bete och gick av stapeln för första gången förra året. Detta andra år arrangeras tävlingen av Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska Vallföreningen

Ogräs har potential att gynna pollinatörer, speciellt i ekoodling

I en ny studie från Linköpings universitet har forskare undersökt i vilken utsträckning ogräs på åkermark kan vara till nytta för pollinatörer. Resultaten visar att ekologiskt odlade fält hade fler

Betydelsen av ekologisk odling och lähäckar för ett multifunktionellt jordbruk

Att hitta mer hållbara sätt att producera livsmedel är en stor utmaning mot bakgrund av den minskande biologiska mångfalden och klimatförändringarna. Multifunktionella agroekosystem behöver utvecklas

Ny kartläggning: Så kan det svenska eko-utbudet öka

janne.nordlund.othen@slu.se Hur får vi till mer förädling av ekologiska livsmedel? Och hur kan vi öka andelen svenskt ekologiskt i förhållande till eko-mat som importeras? I lunchwebbinariet den 3

Disp Rafaelle Reumaux

Constraints and opportunities for organic crop production in areas of high agricultural productivity charlotta.eriksson@slu.se Rafaelle Reumaux försvarar sin avhandling "Constraints and

Bete minskar mjölkkors metanutsläpp – utan att produktionen påverkas

Quentin Lardy är ny medlem i SustAinimal Academy och disputerar 6 mars med en avhandling som berör olika aspekter på bete och hur det påverkar djurens beteende, välfärd och metanutsläpp. Forskningen

Loading…