SLU ekologisk produktion och konsumtion, EPOK
EPOK arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.
![](/globalassets/ew/org/centrb/partnaln/pa-nyheter-okt-2017-/sadensitet-1-625_ingress.jpg?height=200&width=354)
Ökad kornskörd med tätare radavstånd
Större skörd, mindre mängd ogräs, minskad arbetsinsats och bättre växtnäringsutnyttjande – bara genom att minska radavståndet på såmaskinen. Detta visar resultaten av SLU:s fältförsök med vårkorn,
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/ullshus_web.jpg?height=200&width=354)
Hur står det till – får SLU-studenterna tillräcklig ”eko-kompetens”?
SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) har en längre tid uppfattat signaler från lantbrukets organisationer – framför allt från rådgivningsverksamheter – om att nyutexaminerade agronomer inte
Hållbara matval – vems ansvar?
janne.nordlund.othen@slu.se Med inflation och höga räntor har matpriserna hamnat i fokus, medan hållbarhet och andra mervärden hamnat i skymundan. Är handeln en passiv aktör som enbart styrs av
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/komposttepasar-i-bryggare.jpg?height=200&width=354)
Kompostte kan vara effektivt mot gråmögel – men kompostens ursprung spelar roll
Kompostte har använts i närmre 100 år i syfte att ge växter näring och skydd mot växtsjukdomar, framför allt inom biodynamisk odling. Forskning gjord på kompostte har visat på varierande resultat
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/foodhills-bjuv---stor.jpeg?height=200&width=354)
Ökad hållbarhet i livsmedelssektorn genom banbrytande innovationer
Livsmedelssektorn står inför stora utmaningar - naturresursanvändningen behöver effektiviseras, den negativa påverkan på klimat och miljö behöver minska, arbetsmiljön förbättras och de ekonomiska
![](/globalassets/ew/org/inst/vpe/nyheter/vpe-nyheter-2024/rafaelle240216.jpg?height=200&width=354)
Rafaelle Epok
Från och med 1 juni jobbar Rafaelle Reumaux för Epok på 50 procent. Hennes uppdrag blir att titta på skördeskillnader mellan ekologisk och konventionell produktion. Först och främst utifrån
FoU-dagar 2024
FoU-dagar 2024 – Hur får vi snurr på kretsloppen? janne.nordlund.othen@slu.se Välkommen till två dagar med fokus på forskning och utveckling inom ekologisk produktion. FoU-dagarna ges i år som en
Träff för djurskyddsansvariga på slakterier
Träff för djurskyddsansvariga på slakterier elin.spangenberg@slu.se Den 24 september 2024 arrangerar Nationellt centrum för djurvälfärd, SCAW, tillsammans med KRAV den årliga träffen för
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/bildknapp-pyralider.jpg?height=200&width=354)
Nytt faktablad om pyralidrester i växtnäringsprodukter presenterades på välbesökt seminarum
Missväxt i ekologiska grönsaksodlingar uppmärksammades i flera av de nordiska länderna under odlingssäsongen 2019, med fortsatta problem efterföljande år. Källan till problemen visade sig vara rester
![](/globalassets/nyhet-kalend/2024/vaxtfoljdsstudier-600.jpg?height=200&width=354)
Fler grödor i växtföljden kan ge större spannmålsskördar i ett förändrat klimat
Värdet av varierade växtföljder har varit känt länge, men analyser av 32 långliggande växtföljdsförsök i Europa och Nordamerika fördjupar bilden. Slutsatsen är att ett ökat antal grödor i växtföljden
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/ekokyckling-lina-goransson.jpg?height=200&width=354)
Har ekologiska kycklingar bättre välfärd än konventionella?
Det framhålls ofta att djur i ekologisk produktion har bättre välfärd jämfört med djur i konventionell produktion. Det ekologiska regelverket har mycket fokus på såväl välfärd som naturlighet i
![](/globalassets/ew/org/centrb/epok/betande-kor-niels-andresen.jpg?height=200&width=354)
Mindre klimatbelastning från betande kor
Denna tid på året kommer korna ut i hagarna och det är underbyggd att bete är positivt för kornas hälsa. Nu börjar det även komma forskning som visar att metanutsläppen minskar när korna släpps på