Hoppa till huvudinnehåll

SLU ekologisk produktion och konsumtion, EPOK

EPOK arbetar med kunskapsförmedling och kommunikation samt initiering och samordning av forskning och utbildning om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat.


Det finns 201 sidor som är taggade med SLU Ekologisk produktion och konsumtion:

Betesvall i förändrat klimat

Agroväst Livsmedel AB, Hushållningssällskapet Sjuhärad, och Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå ska tillsammans undersöka egenskaperna hos olika betesfröblandningar i olika klimatzoner. Studierna

Ökad hållbarhet i livsmedelssektorn genom banbrytande innovationer

Livsmedelssektorn står inför stora utmaningar - naturresursanvändningen behöver effektiviseras, den negativa påverkan på klimat och miljö behöver minska, arbetsmiljön förbättras och de ekonomiska

Ökad kornskörd med tätare radavstånd

Större skörd, mindre mängd ogräs, minskad arbetsinsats och bättre växtnäringsutnyttjande – bara genom att minska radavståndet på såmaskinen. Detta visar resultaten av SLU:s fältförsök med vårkorn,

Hur står det till – får SLU-studenterna tillräcklig ”eko-kompetens”?

SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) har en längre tid uppfattat signaler från lantbrukets organisationer – framför allt från rådgivningsverksamheter – om att nyutexaminerade agronomer inte

Hållbara matval – vems ansvar?

janne.nordlund.othen@slu.se Med inflation och höga räntor har matpriserna hamnat i fokus, medan hållbarhet och andra mervärden hamnat i skymundan. Är handeln en passiv aktör som enbart styrs av

Kompostte kan vara effektivt mot gråmögel – men kompostens ursprung spelar roll

Kompostte har använts i närmre 100 år i syfte att ge växter näring och skydd mot växtsjukdomar, framför allt inom biodynamisk odling. Forskning gjord på kompostte har visat på varierande resultat

Rafaelle Epok

Från och med 1 juni jobbar Rafaelle Reumaux för Epok på 50 procent. Hennes uppdrag blir att titta på skördeskillnader mellan ekologisk och konventionell produktion. Först och främst utifrån

FoU-dagar 2024

FoU-dagar 2024 – Hur får vi snurr på kretsloppen? janne.nordlund.othen@slu.se Välkommen till två dagar med fokus på forskning och utveckling inom ekologisk produktion. FoU-dagarna ges i år som en

Träff för djurskyddsansvariga på slakterier

Träff för djurskyddsansvariga på slakterier elin.spangenberg@slu.se Den 24 september 2024 arrangerar Nationellt centrum för djurvälfärd, SCAW, tillsammans med KRAV den årliga träffen för

Nytt faktablad om pyralidrester i växtnäringsprodukter presenterades på välbesökt seminarum

Missväxt i ekologiska grönsaksodlingar uppmärksammades i flera av de nordiska länderna under odlingssäsongen 2019, med fortsatta problem efterföljande år. Källan till problemen visade sig vara rester

Fler grödor i växtföljden kan ge större spannmålsskördar i ett förändrat klimat

Värdet av varierade växtföljder har varit känt länge, men analyser av 32 långliggande växtföljdsförsök i Europa och Nordamerika fördjupar bilden. Slutsatsen är att ett ökat antal grödor i växtföljden

Har ekologiska kycklingar bättre välfärd än konventionella?

Det framhålls ofta att djur i ekologisk produktion har bättre välfärd jämfört med djur i konventionell produktion. Det ekologiska regelverket har mycket fokus på såväl välfärd som naturlighet i

Loading…