Kontaktinformation
Institutionen för skoglig resurshushållning, Avdelningen för skoglig fjärranalys
Forskaren Langning Huo, SLU, vann årets SLU Umeå och Sparbanksstiftelsen Norrlands Innovationspris för sin banbrytande idé att använda ny sensorteknik för att upptäcka skogsskador. Innovationen kan skydda skogar och stärka Europas arbete med att göra skogen mer motståndskraftig mot barkborreangrepp i ett varmare klimat.
Granbarkborren är ett av de största hoten mot svenska skogar, och en av de största utmaningarna är att upptäcka angripna träd i ett tidigt skede, innan synliga förändringar sker i trädkronorna. Traditionella fjärranalystekniker, som använder sensorer med 3–9 våglängdsband, missar många träd eftersom de inte mäter de rätta våglängderna för att upptäcka de fysiokemiska förändringar som sker tidigt vid ett angrepp.
Langnings banbrytande innovation använder en hyperspektralkamera med 448 våglängdsband och identifierar ett grönt band vid 530 nm (G530), som är mycket mottagligare för fysiokemiska förändringar än det tidigare använda bandet vid 560 nm. Med G530 ökade detekteringsgraden av stressade träd från 28 % till 80 %. Hon har också utvecklat ett förenklat stressindex som lyfter fram G530:s potential. Detta kan revolutionera skogsövervakningen och ger skogsägare och myndigheter bättre verktyg för att hantera skador och minska förluster i framtiden.
– Det här är en genomgripande förändring för skogsbruket, berättar Langning. Med denna teknik kan vi inte bara rädda skogar från att bli angripna av barkborrar och spara stora summor pengar, utan också bidra till att uppnå miljömål satta på nationell och Europisk nivå.
Nu hoppas Langning att tekniken ska integreras i satelliter och drönare för att möjliggöra övervakning på både lokal och europeisk nivå.
”Den vinnande idén har framgångar med att se sådant som ingen tidigare har sett. Juryn anser att det är en enkel, men skalbar lösning med stor potential att lösa ett viktigt problem för skogsindustrin.”