SLU-nyhet

Effektiv vattenanvändning lyfts under Världsvattenveckan

Publicerad: 21 augusti 2023
En kvinna står på scen och håller ett föredrag

En av vår tids stora frågor är hur vi hanterar vattentillgången på ett resurseffektivt sätt. Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenkvalitet och vattenhushållning, belyser frågan under Världsvattenveckan som i år pågår mellan den 20:e till 24:e augusti. Vi tog ett snack med Jennie för att lära oss mer om hållbar vattenanvändning och få en liten tjuvtitt på seminariet som hon ska moderera.

Varför väljer ni att lyfta frågan om vattenhushållning?

Vattenhushållning är kritiskt för att bygga klimatresiliens och matsäkerhet. Vi har i år blivit varse detta igen, inte minst i Sverige, med allvarlig försommartorka och sedan stora problem med för mycket vatten under juli och augusti. Det vi vill åt är att grödan får lagom mycket vatten för att säkra livsmedelsförsörjningen. Men vattentillgången är även viktig för många andra aspekter så som infrastruktur och hälsa.

Vad är vattenhushållning?

Vattenhushållning är att ta tillvara, nyttja och bruka sin vattenresurs på ett uthålligt sätt. Det kan handla om att ta tillvara vattentillgången i jordbruksproduktionen, men också för människor, ekosystemtjänster och andra samhällsnyttor. För jordbruket betyder det ofta att man både hanterar vattenuttag för till exempel bevattning av grödor och vattentillförsel till djur. För jordbruket är det också viktigt att säkerställa att återflödet av vatten är av god kvantitet och kvalitet för användning nedströms och för bevarandet av ekosystemtjänster.

Vilka utmaningar står vi inför globalt sett när det gäller vattenhushållning i jordbruket?

Vårt färskvatten börjar bli begränsat i förhållande till de nyttor som vi människor villa ha utav det. Både produktion av hälsosammare mat till fler människor och klimatförändringar som skapar mer oregelbunden vattentillgång skapar större behov av färskvatten.

Med ökande temperaturer och oregelbundna regn behövs större bevattningstillgång. Vi behöver också säkra en god markhälsa och anpassa grödor till nya temperatur och växtförhållanden. Även Sverige som idag har en areal om ca tre till fem procent med bevattning kan behöver mer vattenuttag. Det blev tydligt i våras då den första vallskörden var mycket dålig i södra Sverige vilket medförde en risk för foderbrist i delar av landet.

Det finns också hot mot våra färskvatten. Det förorenas och överutnyttjas. Detta begränsar vattentillgången ytterligare.

Vilka lösningar finns för en bättre vattenhushållning?

När det finns utmaningar kopplat till vattentillgången och dess användning behövs dialog och kunskap. Ofta krävs innovation, som är årets övergripande tema på SIWI:s Världsvattenvecka. De nya utmaningarna som uppstår i relation till vattenbehovet när klimat, miljö och samhälle förändras kräver nya lösningar.

I vår forskning ser vi att nya klimatförhållanden kommer att behöva nya vattenlösningar för jordbruket, så som säkrad vattentillgång i dammar och förbättrad markhälsa, men också i form av dränering för att skydda produktionsförhållanden i god odlingsjord. Dels behöver vi kunskap om hur dessa lösningar kan fungera effektivt, dels behöver vi innovation som bidrar till nya förvaltnings- och investeringsmodeller.

Vad behöver vi forska mer på för att förbättra vattenhushållningen globalt?

När det gäller vattentillgången i jordbruket behöver vi forska mer på hur vår vattenresurs är fördelad och tillgänglig under ett förändrat klimat. Vi behöver också forska mer på hur man kan använda och hushålla med vattenresursen på ett uthålligt och klimatsmart sätt. En stor del handlar om att nyttja vattentillgången effektivt och förbättra dess kvalitet. Det handlar också om hur man kan styra och fördela vattentillgången med hjälp av finansiella styrmedel och lagstiftning.

Varför ska man lyssna på seminariet?

För att vattenhushållning är ett måste för matsäkerheten under såväl nuvarande som nya klimatförhållanden. Under en lång tid har vi dessutom tagit för lätt på vattnets betydelse för vår matproduktion. Nu måste vi snabbt förbättra vår vattensäkerhet både i Sverige och globalt och titta på vattenlagring från flera perspektiv. I seminariet kommer vi att presentera idéer om hur man gått tillväga för att hantera vattentillgången på ett effektivt sätt i olika typer av jordbrukslandskap. Förhoppningen är att vi ska kunna sprida kunskap och lära av varandra.

Lyssna till seminariet med Jennie Barron om vattenhushållning den 22:a augusti kl 08.00-09.00, Integrating water storage: First steps in assessment, progress towards incentives: World Water Week 2023: Explore the programme (trippus.net)

Gå vidare till Programme>August 22

Fakta:

Världsvattenveckan 2023

Världsvattenveckan 2023 kommer att fokusera på innovation i en tid av förändring. Mänskliga aktiviteter har utlöst en global vattenkris där vi för första gången har överstigit de planetära gränserna för vattenanvändning. Ändå är detta bara en av flera sammanlänkade kriser. Dessutom måste vi samtidigt ta itu med klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och fattigdom. Vatten är kärnan i alla dessa hot, vilket också betyder att det är ett av de mest kraftfulla verktygen för att hitta lösningar.

Läs mer: Seeds of Change: Innovative Solutions for a Water-Wise World (worldwaterweek.org)


Kontaktinformation

Jennie Barron
Professor vid Institutionen för mark och miljö
jennie.barron@slu.se, 018-671578