Kontaktinformation
René van der Wal
Institutionen för ekologi
rene.van.der.wal@slu.se
Är du en av alla de människor som älskar att studera fåglar? Det är lättare än någonsin tack vare appar som hjälper oss att känna igen arter, fågelgrupper i sociala medier och databaser för fågelfynd. Men vad gör tekniken med vårt förhållande till fåglar och naturen? Det studerar projektet EnviroCitizen, ett Europeiskt projekt där bland annat SLU är med.
Kanske har människan alltid varit intresserad av fåglar. Vi har ätit dem men de har också varit viktiga markörer på årstidernas växlingar, ingått i våra berättelser med mera. Tidigt på 1700-talet började vetenskapen namnge och studera fåglar. För Olof Rudbeck och Carl von Linné var geväret en viktig förutsättning. De var tvungna att skjuta ner fågeln för att kunna titta på den. Sedan kom kikaren och i dag finns appar för att känna igen fåglar genom sång eller utseende, sociala medier där man kan få hjälp av andra entusiaster eller njuta av fågelbilder samt rapportsystem som Artportalen i Sverige.
– Fågelskådning har blivit lättare med alla digitala verktyg. Vi undrar vilka konsekvenser tekniken får för människor som upplever fåglar? Vad gör det med vårt intresse och våra känslor för fåglarna, vår kunskap och vår omtanke om dem, säger René van der Wal som leder EnviroCitizen i Sverige.
EU-projektet är ett samarbete mellan Norge, Sverige, Estland, Rumänien, Cypern, Nederländerna och Spanien. Forskarna vill ta reda på var och hur människor bedriver fågelskådning och vad det gör med dem. Förändrar det deras intresse för naturen i stort. Blir de till och med environmental citizens – miljömedborgare? Forskarna på SLU fokuserar på betydelsen av den digitala tekniken. Det handlar både om tekniken som underlättar för fågelskådarna men också fågelskådarnas nya roll som datainsamlare. Många rapporterar in sina observationer vilket ger stora datamängder som används som underlag för policy, aktivism och forskning.
– Det är bra att många fler människor kan upptäcka fåglarnas underbara värld och att kunskapen om fåglar ökar men det finns risker också. Genom att bidra med fågeldata till digitala plattformar blir fågelskådare inblandade i processer som naturskydd och exploatering. Data som de bidrar till kan ligga till grund för vilka fåglar som skyddas och vilka som inte skyddas. Vi har ett ansvar för att tekniken inte bara hjälper oss utan också för fåglarna vi beundrar och älskar.
EU-projektet ställer dessa frågor i fyra filmer. Titta och fundera du också:
René van der Wal
Institutionen för ekologi
rene.van.der.wal@slu.se