Nyhet

Ekorre eller vildsvin – djur kan påverka mental återhämtning i naturen

Publicerad: 26 oktober 2023
Ekorre i en ek.

Det är väl känt att naturen hjälper oss att koppla av från stress och press. Ofta har studierna fokuserat på den visuella upplevelsen av träd och växter. Men vilka djur som finns i skogen spelar också roll. Hur människor uppfattar skogen som miljö för återhämtning kan variera om de förväntar sig att möta rådjur, ekorrar, vildsvin eller vargar. Ett faktablad från SLU Viltskadecenter sammanfattar den senaste forskningen.

SLU Viltskadecenter har tillsammans med psykologer undersökt några olika djurarters betydelse för människors upplevelse av naturen. Resultaten visar entydigt att djuren spelar roll för förutsättningarna för mental återhämtning.

Ekorre, rådjur, varg och vildsvin

Ekorre och rådjur är exempel på djur som människor sällan eller aldrig är oroliga för att möta. I samtal om dessa djur fokuserar intervjudeltagare istället på att de ser söta ut, har fina rörelser eller fascinerande beteenden. Varg och vildsvin tillhör de djur som kan få människor att känna sig stressade när de tänker på dem. I några intervjuer beskrivs de ha egenskaper och beteenden som gör att människor känner sig sårbara vid ett möte.

När forskarna mätte hur människor upplevde återhämtning i skogen var det inga eller små skillnader mellan deltagare som bodde i områden med eller utan varg respektive vildsvin. De såg heller inga skillnader i upplevd återhämtning beroende på djurart mellan deltagare som bodde i och utanför tätort. Däremot fann de att människors förväntade upplevelse av ett möte med de olika djuren hade betydelse.

Experiment

I ett experiment fick människor skatta hur lämpligt deras lokala skogsområde skulle vara som en plats för en avkopplande promenad. I tolv olika scenarier varierades i vilken utsträckning deltagarna kunde förväntas se de fyra djuren eller spår av dem i skogsområdet.

Deltagarna uppfattade generellt sett skogen som en plats där de kunde återhämta sig. Om skogen beskrevs som en miljö där deltagarna kunde möta ekorre eller rådjur uppfattades den som en ännu bättre miljö för återhämtning. Om skogen beskrevs som en miljö där deltagarna kunde möta varg eller vidsvin uppfattades den som en sämre miljö för återhämtning, oavsett om ett möte kunde inträffa ibland eller ofta.

Mygg och fästingar?

Undersökningarna har varit begränsade till några få djurarter, men resultaten är sannolikt tillämpbara för flera olika djur – från mygg och fästingar till de stora rovdjuren. Om natur enbart beskrivs som ”träd och växter” innebär detta ur folkhälsoperspektiv att viltets påverkan på möjligheterna till återhämtning från stress i lokala skogsmiljöer förbises.

– Den här forskningen är viktig för de myndigheter som förvaltar vilt och för dem som vill använda skogen för återhämtning. Det är inte självklart att resultaten gör att viltförvaltningen ska justeras åt något håll, men det första steget är att göra människor medvetna om att skog inte bara är träd utan också vilda djur, och att närvaro/frånvaro av de olika djuren påverkan hur människor återhämtar sig då de vistas där, säger Jens Frank på SLU Viltskadecenter.

Författarna till Faktabladet är Jens Frank och Maria Levin, forskare respektive konsulent på SLU Viltskadecenter, Maria Johansson, professor i miljöpsykologi på Lunds universitet, Anders Flykt, universitetslektor i psykologi på Mittuniversitetet samt Terry Hartig, professor i miljöpsykologi på Uppsala Universitet

Läs mer 

Vilt och Tamt Fakta, Olika djurarter påverkar möjligheten till mental återhämtning i naturen

 


Kontaktinformation

Jens Frank, forskare
SLU Viltskadecenter, Institutionen för ekologi
jens.frank@slu.se, 0581-69 73 23