SLU-nyhet

Ny plattform hjälper odlare ta rätt växtskyddsbeslut

Publicerad: 06 september 2022
En hand håller i ett par veteax över ett vetefält. Foto.

En ny plattform som hjälper till att ta rätt beslut vid integrerat växtskydd kommer lanseras den 19 september. Efter en enkel registreringsprocess erbjuder plattformen snabb och enkel tillgång till information och rekommendationer för växtskyddet på den egna gården.

Den digitala plattformen IPM Decisions är utvecklad inom EU:s ramprogram Horizon 2020 och ger stöd i beslut om bekämpning av insekter, ogräs och olika sjukdomar på grödorna.

– Plattformen kan användas av både odlare och rådgivare och ger råd som är anpassade till den egna regionen eller gården, berättar SLU:s fältpatolog Björn Andersson, som varit med och utvecklat verktyget. Den kan också vara ett verktyg för forskning genom att den ger nya möjlighet för utveckling och validering av modeller inom växtskydd.  

– En rad olika kompetenser inom växtsjukdomar, entomologi, ogräs och informationsteknologi är inblandade i utveckling och drift av plattformen. En viktig del av arbetet har varit att få fram ett användarvänligt och användbart verktyg, och därför har workshops med olika användargrupper arrangerats under utvecklingsarbetet.

Vid lanseringen den 19 september kommer det att finnas 11 olika beslutsstödsystem tillgängliga på plattformen, men många fler kommer att erbjudas till 2023 års odlingssäsong.

– Vi hoppas och tror att det här kommer att bli ett användbart verktyg för svensk växtodling och vi välkomnar kontinuerlig återkoppling från användare med tips på hur vi kan vidareutveckla plattformen, säger Björn Andersson.

Fakta:

Till att börja med finns stöd kring de här sjukdomarna och skadedjuren:

  • Rödsotvirus i höstvete och höstkorn
  • Morotsfluga
  • Potatisbladmögel
  • Äppelvecklare
  • Kålfluga
  • Jordfly
  • Bladfläcksjukdomar i vete
  • Sallatsbladmögel
  • Vetemygga

Tjänsten IPM Decisions kommer lanseras den 19 september 2022.


Kontaktinformation

Björn Andersson, Fältpatolog

Porträttfoto på en man framför en tegelvägg.

Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi, SLU
Bjorn.LE.Andersson@slu.se, 018-671617