Kontaktinformation
Maartje Klapwijk, Universitetslektor, studierektor för doktorandutbildningen
Institutionen för ekologi
maartje.klapwijk@slu.se 018672402
Institutionen för ekologi, S, Enheten för skogsentomologi
En varm sommar med lite regn ger perfekta förhållanden för granbarkborren, den insektsart som de senaste åren dödat stora volymer granskog. Efter flera ovanligt varma somrar kan vi förvänta oss betydande skador även i år.
– Om temperaturerna fortsätter att ligga på samma nivå som de gör nu, eller till och med ökar, då tror jag att vi kommer få se mer omfattande och större skador, säger Maartje Klapwijk, universitetslektor vid Institutionen för ekologi, SLU.
En sommar med höga temperaturer och för lite nederbörd gör att granarna blir torkstressade. Detta försämrar träden försvar mot granbarkborrarna vilket leder till att granbarkborrarna klara av att föröka sig i dem.
– För att det nu pågående utbrottet av granbarkborre ska minska i omfattning, skulle vi behöva ha en sval och blöt sommar. Men även om det skulle bli så, kommer det ändå att bli kärvt för träden i och med att granbarkborrarna är så många, säger Martin Schroeder, professor i skogsentomologi, SLU.
Under hösten kommer SLU att inventera granbarkborredödade träd i Götaland och Svealand.
– Då kommer en riktad skogsskadeinventering att utföras för att bättre beskriva årets skador av granbarkborre. Inventeringen finansieras av Skogsstyrelsen, säger Cornelia Roberge, miljöanalysspecialist vid Institutionen för skoglig resurshushållning, SLU.
De flesta minns säkert sommaren 2018, en ovanligt varm och torr sommar. Det varma vädret resulterade i att en större andel än normalt hann med två generationer, något som är ovanligt i Sverige. Dessutom gjorde torkan att granarna blev kraftigt stressade vilket innebar att granbarkborrarna lyckades föröka sig i dem.
– Där och då betraktades det åter som en enskild extrem händelse. Men vi ser nu med klimatförändringarna att dessa händelser blir allt vanligare. Det stora utbrott av granbarkborrar som vi ser framförallt i södra Sverige är ett resultat av den sommaren, menar Maartje Klapwijk.
– Våra data som sträcker sig så långt tillbaka som 1961, visar att vi har haft sex stora utbrott av granbarkborrar som totalt har dödat knappt 40 miljoner kubikmeter granskog. Av det står det nu pågående utbrottet som startade 2018, för cirka 70 %, alltså knappt 30 miljoner kubikmeter. Dessutom har vi ännu inte sett slutet på utbrottet, säger Martin Schroeder.
Med tanke på de omfattande skador som granbarkborrarna förorsakar, behöver man undersöka hur man ska arbeta framöver för att hantera kommande utbrott.
– Det finns ingen bekämpningsmetod som vi kan använda för att avsluta ett sådant här storskaligt utbrott som vi nu befinner oss i. Däremot kan man arbeta för att minska de ekonomiska förlusterna, till exempel genom att skapa avsättning för virke från dödade träd, säger Martin Schroeder.
För att minska skador i framtiden behöver man fundera över en rad olika ingrepp och åtgärder.
– Till exempel behöver vi fundera över vilka trädarter som vi kan och bör plantera och vilka arter som går att blanda. En väg kan vara att använda sig av blandskog i en högre utsträckning, avslutar Maartje Klapwijk.
Effekterna av sommaren 2018 visar sig även i färska siffror gällande virkesförrådet i den svenska skogen som Riksskogstaxeringen vid SLU i Umeå presenterade i maj. Siffrorna visar att virkesförrådet visserligen ökar men i betydligt långsammare takt än tidigare. Flera orsaker spelar in men insektsangrepp som dödar träden har en stor roll.
Maartje Klapwijk, Universitetslektor, studierektor för doktorandutbildningen
Institutionen för ekologi
maartje.klapwijk@slu.se 018672402