Nyhet

Träden skjuter i höjden enligt ny forskning

Publicerad: 25 oktober 2022
Trädtoppar

Dagens 50-åriga tallar och granar är två meter högre än 50-åriga tallar och granar var för 40 år sedan. Träden har blivit högre men inte grövre, man kan säga att de har blivit slankare. Förändringar i skogsskötsel, användning av förädlade plantor, och klimatförändringar är troliga orsaker till den ökade höjdtillväxten. Detta visar Alex Appiah Mensah i en avhandling från SLU.

Under 1950-talet skedde ett skifte inom svenskt skogsbruk som fått stora konsekvenser för hur våra skogar ser ut i dag.

”För att öka produktiviteten påbörjades en övergång från kontinuitetsskogsbruk där utvalda delar av bestånd skördades, till skörd av i princip alla träd i ett bestånd. I skogarna som växte upp lät man ibland även bli att gallra och skogen växte sig allt tätare”, berättar Alex Appiah Mensah.

”Under 1950-talet började man även att förädla träd, och från 1970 och framåt användes förädlade plantor i stor utsträckning vid återplantering.  Forskning från den här perioden (1950–1990) visar att tillväxten gradvis ökade och slutsatsen var att ökningarna troligtvis berodde på den förändrade skogsskötseln, men även på andra faktorer som kvävenedfall”, berättar Alex Appiah Mensah.

Med det här utgångsläget började doktoranden Alex Appiah Mensah undersöka hur höjdtillväxten har sett ut från 1980-talet fram till idag genom att analysera data från Riksskogstaxeringens provytor och även data från långtidsförsök från SLU:s försöksparker runt om i Sverige.

”Analyserna av dataseten visade att runt 1980 skedde en förändring, med tydlig ökning i höjdtillväxten. Träden började växa sig allt högre, samtidigt som trädens grovlek inte förändrades – det var mycket överraskande. Sedan millennieskiftet kunde vi dessutom se att höjdtillväxten ökat ytterligare. Trenden gäller faktiskt för alla trädslag men är tydligast för tall och gran”, förklarar Alex Appiah Mensah.  

Orsakerna till att träden skjuter i höjden är troligtvis flera och forskarna har flera teorier om varför dagens 50-åriga tallar och granar är två meter högre än 50-åriga tallar och granar var för 40 år sedan.

”En trolig orsak är att träd i en tätvuxen skog konkurrerar mer om ljuset och därför blir högre. En annan möjlig orsak är att vi nu ser konsekvenser av klimatförändringen. Höjdtillväxtökningen vid millennieskiftet sammanfaller nämligen med en ökning av både temperatur och nederbörd som gynnar tillväxt”, berättar Alex Appiah Mensah. 

När skogen blir tätare och högre påverkas även skogens motståndskraft mot storm.

”När vi skördar och skapar öppna ytor i skogen kommer de högre och slankare träden att påverkas mer av stormfällning än tidigare. Vi kan konstatera att den ökade stormfällningen i Sverige sammanfaller med ökningen i höjdtillväxt som vi ser i våra analyser”, konstaterar Alex Appiah Mensah.

Alex Appiah Mensahs forskning har fått stort genomslag i både radio och TV – finn länkar till medieklippen, avhandlingen, och även tidigare forskning inom området nedan.


Porträttbild av Alex Appiah Mensah
Forskaren Alex Appiah Mensah, SLU. Foto: Jonas Jonzén, SLU.

 


Kontaktinformation

Alex Appiah Mensah, Forskare
Institutionen för skoglig resurshushållning
Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå
090-786 82 98, alex.appiah.mensah@slu.se