SLU-nyhet

Risk för sorkfeberår

Publicerad: 22 november 2021
Skogssork.

Risken för människor att bli sjuka i virussjukdomen sorkfeber kan vara stor i år. Det menar SLU-forskare som studerar ekologin bakom sjukdomen. Nu går forskarna ut med en varning främst i Västerbotten.

I 50 år har Sveriges lantbruksuniversitet övervakat förekomsten av sorkar, lämlar, möss och näbbmöss på uppdrag av Naturvårdsverket. I höst har forskarna funnit enormt många skogssorkar – inte sedan utbrottsåret för sorkfeber 2007 har det fångats så många skogssorkar på hösten. Även allmänhetens observationer av smågnagare i hus och uthus via appen Mus i hus har varit många.

– Uppgången har skett i år. Det är en fördröjning på några veckor innan folk blir sjuka, därför vill vi gå ut med varningen nu för att mana till försiktighet hos allmänheten och möjlighet till beredskap i vården säger Frauke Ecke, docent i landskapsekologi vid SLU.

Senaste utbrottet för 15 år sedan

Det är snart 15 år sedan senaste stora utbrottet av sorkfeber i Västerbotten. Den ökade risken beror på flera faktorer.

– Att det finns gott om sork innebär i sig risk för många infekterade sorkar. Är det dessutom taskiga förhållanden i skogarna med mycket vatten i skogsmarken, så trängs sorkarna ihop i de återstående lämpliga miljöerna. Denna hopträngning ökar smittorisken bland sorkarna ytterligare, säger Frauke Ecke.

När dessa infekterade skogssorkar sedan letar sig inomhus, så ökar detta risken för oss människor att infekteras och drabbas av sorkfeber.

Så många drabbas

Antalet människor som drabbas varierar stort mellan olika regioner i Sverige och åren. Under utbrottsåret 2007 drabbades i Sverige mer än 2000 människor av sorkfeber och nästan 90 procent av personerna insjuknade i de fyra nordligaste länen.

2020 rapporterades endast 61 fall med sorkfeber i hela Sverige.

Skogssorkar som bär på sorkfeberviruset sprider det via urin, saliv och avföring. När människor kommer i kontakt med detta, eller andas in damm som förorenats av viruset kan smittan spridas.

Fakta:

Så kan du skydda dig

  • Många har ansiktsmasker hemma i och med pandemin; ta på en sådan när du hämtar in ved.
  • Våttorka bajs- och urinfläckar från gnagare, sopa eller dammsug inte.