SLU-nyhet

Ny doktorsavhandling om förkortad sintid hos mjölkkor

Publicerad: 30 september 2019
SRB ko vid foderbord i lösdriftsladugård. Foto.

Hur påverkar sintidens längd mjölkavkastning, hälsa och fertilitet hos mjölkkor? I en ny doktorsavhandling av Lisa Andrée O´Hara hade kor med kortare sintid än vanligt lägre mjölkavkastning i tidig laktation, men när mjölken som producerades innan sinläggningen räknades med minskade skillnaden. Energibalansen och metabolismstatus förbättrades med kortare sintid.

Övergången från att inte producera mjölk alls under sintiden till den snabba ökningen i mjölkproduktion efter kalvning medför att näringsbehovet kraftigt ökar, det i sin tur orsakar en betydande metabolisk påfrestning på den högavkastande mjölkkon. Själva sinläggningen är också krävande och en hög mjölkavkastning vid sinläggningen ökar risken för juverinflammation och metaboliska problem. Generellt rekommenderas en sintid om cirka 8 veckor, emellertid kan en förkortad sintid minska risken för metaboliska störningar hos högavkastande kor både vid sinläggning och i tidig laktation.

Lisa Andree O´Hara på disputationsdagen. Foto.

Lisa Andrée O´Hara försvarade sin avhandling den 27 september. Foto: Marie Liljeholm, SLU

 

Det övergripande syftet med avhandlingen var att undersöka hur olika sintidslängder påverkar mjölkavkastning, hälsa och fertilitet hos mjölkkor. Denna avhandling är baserad på en experimentell studie och en observationsstudie baserad på 78 577 laktationer från kor anslutna till det svenska officiella mjölkregistreringssystemet, kokontrollen. I den experimentella studien deltog kor av olika ras (svensk röd och vit boskap, n = 43, och svensk Holstein, n = 34) och paritet och allokerades sedan slumpmässigt till två olika behandlingar; en konventionell sintid om 8 veckor eller en kort sintid om 4 veckor. Kor med kort sintid hade lägre mjölkavkastning i tidig laktation i både den experimentella- och observationsstudien. Men när mjölken som producerades innan sinläggningen räknades med minskade emellertid skillnaden. Foderintaget var praktiskt taget identiskt mellan kor som utsattes för kort respektive konventionell sintid. Den låga mjölkavkastningen och bibehållna foderintaget hos 4 veckors korna förbättrade energibalansen markant. Det var ingen skillnad i kornas förmåga att komma igång med sina brunstcykler igen efter kalvning och inga andra hälso- eller fertilitetskillnader kunde ses i den experimentella studien mellan de två sintidsgrupperna. Kor av olika raser och kor av olika ålder svarade lika på förändringar i sintidslängd. Volymen råmjölk minskade men proteininnehållet var högre hos kor med en kort sintid. Kalvens IgG-status påverkades inte av mödrarnas sintidslängd. En sintid längre än 70 dagar var inte gynnsam på grund av låg mjölkproduktion, ökad risk för utslagning och försämrad fertilitet.

Sammanfattningsvis visar denna avhandling att energibalansen och metabolismstatus förbättrades men inte hälsa och fertilitet hos kor med kort sintid. Mjölkavkastningen efter kalvningen minskade i tidig laktation men kompenserades av den extra mjölk som producerades innan kalvning.


Kontaktinformation