SLU-nyhet

Claudia Köhler – en av NJ:s framgångsrika forskare

Publicerad: 14 maj 2019

Claudia Köhler blev nyligen utsedd till Wallenberg Scholars, vilket innebär att Claudia får 18 miljoner kronor att spendera under fem år. Wallenberg Scholars är ett program som avser att stödja och stimulera några av de mest framgångsrika forskarna vid svenska universitet.

Claudia Köhler är sedan 2010 professor i molekylär cellbiologi vid institutionen för växtbiologi i Uppsala.

Du har nu fått 18 miljoner kronor att spendera under fem år. Det är väldigt mycket pengar. Vet du redan nu vad du ska göra för pengarna?

– Ja, jag fick pengarna för ett forskningsprojekt som ska fokusera på små RNA-molekyler [RNA är en enklare form av DNA] i relation till växtreproduktion. Jag kommer att använda pengarna för att anställa forskare som ska jobba med projektet.

Går det att kort och enkelt förklara vad du forskar om?

Jag jobbar med växtreproduktion och försöker särskilt förstå endospermens roll i fröutveckling. Endospermen [eller frövitan som är den ofta stärkelserika delen av fröet] är en stor källa till mänskliga kalorier – därför är det viktigt att förstå mekanismerna bakom dess utformning och funktion. Vi har nyligen visat att små RNA-molekyler är väldigt viktiga för normal endospermutveckling. I det här projektet försöker vi klargöra deras produktionsbana och verkningsmekanism.

Vet du om det är av någon särskild anledning att just du blev nominerad till Wallenberg Scholars? Jag antar att konkurrensen är hård.

Jag tror att de är övertygade om att jag har presterat vetenskapligt tidigare och kommer fortsätta att göra det. Dessutom är bedömningen resultatet av flera granskningar gjorda av områdesexperter. Deras rekommendationer lade grunden till stiftelsens beslut.

Har du något som du skulle vilja forska om men som du av olika anledningar inte kunnat? Önska helt fritt.

Det skulle vara väldigt intressant att testa idéer och koncept som vi har utvecklat i relation till modellorganismer i labbet från en ekologiskt relevant kontext. Detta kräver resurser och samarbeten som jag har börjat etablera först nu, men jag ser fram emot resultaten. Annars är jag nöjd med riktningen som min forskning går i. Jag tror inte att något annat skulle kunna kännas mer intressant.

Du är en mycket framgångsrik forskare med en rad utmärkelser. Är det någon som du tycker fattas?

Det som främst saknas är tillräckligt med tid att göra sakerna jag vill göra – men jag tror det är problem som de flesta forskare måste hantera. Vi har alltför mycket vi vill göra: ansöka om stipendium, granska andras stipendium och manuskript, etc. Det tar mycket tid.

Utmärkelser

  • Ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien (2018)
  • Invald i Leopoldina, Tysklands nationella vetenskapsakademi (2017)
  • Invald i EMBO, European Molecular Biology Organization (2017)
  • Göran Gustafssonpriset (2017)

Läs mer om Cladia Köhler och Wallenberg Scholar

Klicka här 


Kontaktinformation

Sidansvarig: marten.granert@slu.se