SLU-nyhet

Snösmältningen i slutkläm på Röbäcksdalen

Publicerad: 16 april 2019
En person ligger på mage i snön och tar vattenprover från en bäck. Foto.

Snösmältningen är en intressant period för de forskare som följer vattenflöden i naturen. På Röbäcksdalen har vi nu börjat följa snösmältningen som en del av programmet SITES water .

NJV:s försöksstation Röbäcksdalen är en del av monitoring-programmet inom SITES som kallas SITES Water och tar regelbundet prover från Röbäcken och Degernäsbäcken som flyter förbi stationens åkrar. I år har provtagningen utökats med extra prover under snösmältningen för att fånga de förändringar som händer under denna spännande tid. Snösmältningen drog igång med besked den 28 mars, då det blev varmt och även nattens temperaturer var över nollstrecket. Toppen i bäckens vattenflöde kom därför redan 30 mars. Sedan blev det kallare i luften, vilket gör att snösmältningen dragit ut på tiden. Från den 14 april så har temperaturen dagtid ökat igen, vilket resulterat i en andra, mindre topp. Sista provtagning denna snösmältning blir därför den 24 april, ca en månad efter start.

Fakta:

SITES water är ett stort monitoringprogram där 7 olika SITES-stationer ingår. På programmets engelska sida kan man läsa mer om de delar och stationer som ingår i SITES water.

Läs mer om SITES water här


Kontaktinformation

Johanna Wallsten, forskare/stf prefekt/Föreståndare SITES Röbäcksdalen
Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap
johanna.wallsten@slu.se, 090-786 8716

Sidansvarig: johanna.wallsten@slu.se