SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: Artificiell intelligens i förädlarens tjänst

Publicerad: 19 december 2019
Drönare i fält. Foto.

Hur kan robotar och artificiell intelligens förenkla förädlarens arbete med att fastställa växternas egenskaper? Välkommen till ett nytt avsnitt av Shaping our food, där vi pratar om en av växtförädlingens mest arbetskrävande procedurer, den så kallade fenotypningen.

Bioinformatikforskaren Aakash Chawade och höstveteförädlaren Tina Henriksson har ett projekt ihop. De vill hitta sätt att förenkla och förbättra arbetet med att fastställa olika plantors egenskaper i växtförädlingen, så kallad fenotypning, med hjälp av robotar och artificiell intelligens. Förhoppningen är att effektivisera arbetet med att bedöma vilka plantor man ska korsa för att få fram bra växtsorter för framtiden. Fenotypningen är en viktig och krävande procedur både i den traditionella växtförädlingen, där man gör korsningar och urval, och i arbetet med att se vilka egenskaper som hänger ihop med vilka arvsanlag, inom genomiken. Vi får också veta en hel del om just höstvetet. Lyssna på avsnitt 16 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.

Sidansvarig: anna.lehrman@slu.se