SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: En hel massa om arvsmassan – genomikvägen till egenskaperna

Publicerad: 11 december 2018

De senaste årtiondenas teknikutveckling har inneburit att det nu är betydligt billigare att undersöka arvsmassan. Detta är mycket användbart inom växtförädling och djuravel. Välkommen till ett avsnitt om genomik!

Hönor med starka ben, grisar som inte drabbas av svinpest, plantor som inte tappar fröna innan skörd, och hälsosam olja. Det finns ett smart sätt för forskare att ta reda på vilka djur- och växtindivider som har de mest önskvärda egenskaperna - genom att undersöka deras arvsmassa. Vi ger oss in i genomikens värld och träffar forskarna Cecilia Gustafsson och Dirk-Jan de Koning som båda letar efter vilken genetisk kod som hör ihop med vilka egenskaper, fast i vitt skilda organismer. Vilka DNA-sekvenser är det som betyder mest för att vi ska få så friska och bra grödor och husdjur som möjligt? Välkommen till avsnitt #11 av podcasten Shaping our food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.