Kontaktinformation
Institutionen för vatten och miljö, Avdelningen för organisk miljökemi och ekotoxikologi
Högfluorerade ämnen (PFAS) orsakar problem i miljön och har bland annat förorenat dricksvattnet på flera ställen i Sverige. Med anledning av det behövs ett utökat samarbete mellan myndigheter och forskare. Drygt 30 myndigheter avser därför att utöka sina samarbeten, för att öka effekten av de resurser som läggs på att hantera problemen med högfluorerade ämnen.
Högfluorerade ämnen används i många olika produkter, till exempel i brandsläckningsskum, textilier, livsmedelsförpackningar, rengöringsmedel och kosmetika. Antalet användningsområden ökar och ämnena är extremt svårnedbrytbara i miljön. Många är dessutom vattenlösliga och rörliga i mark. De förorenar vattendrag och dricksvattentäkter när de kommer ut i miljön. Förorening av sjöar och vattendrag kan även ge höga halter av PFAS i matfisk.
Regeringen har beslutat att inrätta en samordningsgrupp (SamTox) med sju myndighetschefer, som ska samverka för att tidigt kunna upptäcka och åtgärda nya och möjliga kemikaliehot. Den ökande spridningen av högfluorerade ämnen är ett sådant kemikaliehot, och åtgärder kommer även att diskuteras i denna grupp.
Avsikten är att inom de medverkande myndigheternas respektive ansvars- och kompetensområden bidra till ett ökat samarbete för att minska riskerna och öka kunskapen om PFAS. Det avser man att göra på följande sätt:
Bland de myndigheter och forskningsorganisationer som hittills har enats om samarbete kring PFAS finns Folkhälsomyndigheten, Formas, Göteborgs universitet, FMV, Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, länsstyrelserna, MSB, Naturvårdsverket, SLU och Örebro universitet.