SLU-nyhet

Traineekursen gav mersmak

Publicerad: 29 augusti 2016

Sommarens traineeutbildning gav erfarenhet och mersmak. SLU:s första trainees inom företagsledning, fem lantmästarstudenter, har under några sommarmånader tagit del av vardagen för elva företagsledare inom lantbruk. "Jag har absolut inte blivit avskräckt, dessutom har jag blivit mer intresserad av växtodling", säger Julia Alvland som nyligen avslutade sista delen av utbildningen hos Martin Rosenmeijer på SkaberNäs HB, utanför Skurup.

Fem lantmästarstudenter och elva företagsledare har under sommaren mötts i skarpt läge. Under två praktikperioder om fyra veckor vardera har studenterna skuggat lantbruksföretagens beslutsfattare under årets mest intensiva period. En månad på varje företag, tre dagar i veckan och med specialuppgifter att redovisa när kursen avslutas.

– Målsättningen har inte varit att leverera färdiga företagsledare, däremot att leverera studenter med ett större intresse för företagsledningsfrågor och med mer insikter. Det målet är definitivt uppnått, säger Jan Larsson, kursledare, som tillsammans med Ove Karlsson arbetar med att utveckla lantmästarprogrammet. Båda arbetar på Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi samt för KCF, på SLU Alnarp.

Studenterna har under sommaren fått lära känna vars två intressanta företag på djupet. Från kött- och kycklingproduktion i Mellansverige till några av de stora skånska godsen med tusentals hektar spannmål. De har även fått ta del av många olika typer av ledarskap.

– Men framförallt har jag fått många kontakter, det är viktigt för framtiden, säger Daniel Magnusson som tillbringade sin andra traineeperiod på Krageholm Drifts AB utanför Ystad.

På Krageholm odlas spannmål, raps, sockerbetor, ärtor till Findus, majs till Jordbergas biogasanläggning samt lin på totalt 730 hektar. Ett mångårigt teknikintresse från företagsledningens sida har lagt ribban högt när det gäller maskiner och traktorer. På gården finns fyra anställda.

Sin första praktikperiod tillbringade Daniel däremot på Agortus AB utanför Svalöv, ett arealmässigt mindre företag med tre anställda. Företaget är specialiserat på fröproduktion, fånggrödor och fågelfoder.

– Det har varit väldigt intressant att se hur så olika företag arbetar, hur man på olika sätt tar sig an problem, säger Daniel.

My Håkansson är mer än nöjd med sina veckor på Övedskloster. Här har hon följt inspektor Lars Bäksted som ständigt synar växtodlingens lönsamhet men hon har även diskuterat framtida utveckling med Hans Ramel. Han arbetar med köttproduktion och köttlådor och vill utveckla besöksnäringen med det anrika klostret som utgångspunkt.

– Vi har haft många diskussioner om lönsamhet och om introduktionen av en ny ras i köttdjursproduktionen, Murray Gray, berättar My Håkansson.

På driftsbolaget Åre HB har Oskar Odelström följt Johan Karlzén i arbetet. Driftsbolaget brukar genom ett skötselavtal växtodlingen på tre gårdar, Ågerup, Elsagården och Rydsgård och har nio anställda, berättar Oskar, som följt hur skörden på den 1500 hektar stora fastigheten koordinerats. På gården finns även legotorkning av spannmål samt kommissionshandel.

På SkaberNäs har slutligen vd Martin Rosenmeijer lyckats väcka ett intresse för växtodling hos Julia Alvland, som hittills varit mest inriktad på grisproduktion. Med 3053 hektar tröskad areal inom företaget och 17 anställda har hon mött en verkligt storskalig verksamhet.

Sista veckan på traineekursen rullade tröskorna så pass intensivt att Julia till och med valde bort sitt stora intresse – jakt.

– Jag släppte bockpremiären den 16 augusti, det fick bara bli så, konstaterar Julia Alvland med ett leende.

Den 25 augusti träffades studenter och kursledning för redovisning av utdelade uppgifter och utvärdering av traineetiden.

– Vi fick uppleva 11 företag som var mycket olika, så det fanns mycket att reflektera över. Vi fick belägg för att det finns flera vägar till framgång i företagsledning, vilket skapade intressanta diskussioner i gruppen, säger Ove Karlsson.

Han tror att kursen ger en bra inblick i en del frågeställningar som är svåra att ta in utan att först uppleva dem i praktiken. Det gör att studenterna i förlängningen får ut mer av utbildningen.

Jan Larsson och Ove Karlsson är väldigt glada över att idén med traineeutbildning togs så väl emot och kunde genomföras på ett bra sätt. Studenternas och traineevärdarnas erfarenheter från kursen kommer nu att samlas in så att de kursansvariga kan utvärdera upplägget.

– Beslut om en ny kurs nästa år är ännu inte fattat men allt pekar mot en fortsättning, säger Jan Larsson.