Två människor med varsin hund i koppel. Mellan dom två träd. Illustration.
12 sep

Studion, plan 1 i Undervisningshuset, Uppsala, online

Värt att veta: Är insekter framtidens hållbara foderingrediens?

evenemang |
En skål med larver som föda till höns, foto.

Välkommen på en lunchföreläsning där Cecilia Lalander, docent i teknologi vid institutionen för energi och teknik, berättar om vilken roll insekter kan komma att spela i framtidens hållbara foderproduktion. Föredraget är på engelska.

Insekter är naturens egna avfallshanterare. De kan födas upp på nästa vilket biologiskt nedbrytbar material som helst och kan sedan används som foderråvara i djurfoder. På så vis kan insekter länka samma livsmedelsproduktion med avfallshantering för att uppnå cirkularitet i våra livsmedelssystem. Uppfödning av insekter är dock inte per definition hållbar, utan påverkas mycket av både vilket substrat de fötts upp på, samt hur uppfödningen går till. Det senaste 10 åren har stor utveckling skett inom insektsproduktion i Europa och idag finns det många aktörer inom insektindustrin.

Cecilia Lalander är docent i teknologi vid Institutionen för energi och teknik och hon har forskat kring användning av insekter i avfallshantering sedan 2011. I detta föredrag kommer Cecilia att gå igenom de faktorer som påverkar hållbarheten i insektsproduktion och beskriva de möjligheter som insektssektorn i Europa har, samt de utmaningar de står inför.

Lunch serveras utanför studion från 11.45. Föreläsningen börjar vid 12.15. OBS: Mat får inte tas med in i Studion.

Titta på webben, live eller i efterhand

Har du inte möjlighet att se föreläsningen på plats går det även att strömma den live på Facebook och SLU Play. Föreläsningen kommer också gå att se i efterhand på SLU Play, men det dröjer ett par veckor innan den publiceras där. 

Värt att veta

Värt att veta är SLU-bibliotekets populärvetenskapliga lunchföreläsningsserie. Här presenteras spännande och aktuell forskning från SLU. Vi bjuder på en enklare lunch och efter föreläsningen finns möjlighet att ställa frågor.

Fakta

Tid: 2024-09-12 12:15 - 13:00
Ort: Uppsala, online
Lokal: Studion, plan 1 i Undervisningshuset
Arrangör: SLU-biblioteket
Mer information:

Anmälan: Ingen föranmälan.

Språk: Engelska.


Relaterade sidor: