Livsmedelsberedskap som håller
Livsmedelssystemet står inför dubbla utmaningar - hållbarhetsomställning och omställning till förbättrad livsmedelsberedskap. Med rätt strategier så kan dessa båda omställningarna gå hand i hand och skapa hållbar livsmedelsberedskap. Forskning visar att det är möjligt att göra förändringar som samtidigt skapar både ett robust och hållbart livsmedelssystem.
Livsmedelsberedskap har ofta kommit att handla om att stå emot störningar på kort sikt, genom t.ex. lagerhållning av insatsvaror. Utmaningar som torkan 2018 eller skyfallen 2023 hanteras akut i stället för att långsiktiga strategier utvecklas. Men vad händer när lagren tar slut? Med den geopolitiska utvecklingen måste livsmedelssystemet kunna hantera även långvariga belastningar. Det finns kunskap om hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt system.
Vad vi behöver är ett livsmedelssystem som står emot påfrestningar och är flexibelt nog att kunna hantera långvariga förändringar – samtidigt som det säkerställer kontinuerlig leverans av mat. Hur gör vi det? Genom att sammanlänka livsmedelsberedskap med hållbarhetsomställningen. Med strategiskt valda förändringar så kan satsningarna stärka varandra.
Välkomna till Hästgatan 12, fredagen 28 juni 2024 kl. 8–11
SLU Future Food tillsammans med forskningsprogrammet Mistra Food Futures kommer att vara på plats i Almedalen för att diskutera hållbar livsmedelsberedskap. Programmet innehåller tre olika punkter:
Livsmedelsberedskap som håller
Fredagen 28 juni kl. 8–8:45, Hästgatan 12, Visby
Länk till evenemanet i Almedalens program
Livsmedelsberedskap handlar ofta om att stå emot störningar på kort sikt, genom t.ex. lagerhållning av insatsvaror. Men vad händer när lagren tar slut? Vad vi behöver är ett livsmedelssystem som står emot påfrestningar och är flexibelt nog att kunna hantera långvariga förändringar – samtidigt som det kontinuerligt levererar mat. Genom att sammanlänka livsmedelsberedskap med hållbarhetsomställningen så kan satsningarna stärka varandra.
Delta i en diskussionsfrukost med moderatorledda samtal med olika teman runt frukostborden:
- Ett resilient livsmedelssystem, samtalsledare Ulf Sonesson, affärsutvecklare, RISE
- Konkurrenskraftiga företag inom planetens gränser, samtalsledare Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid SLU och programchef vid Mistra Food Futures samt Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood
- Fossilfri framtid, samtalsledare Per-Anders Hansson, professor vid SLU samt vice programchef vid Mistra Food Futures
- Hållbar och hälsosam livsmedelsproduktion för människor, djur, växter och miljö – one health, samtalsledare Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och smittskydd vid SLU samt programchef vid SLU One Health
- Vatten i en extrem framtid, samtalsledare Jennie Barron, professor i jordbrukets vattenhushållning vid SLU
Behöver vi beredskapslager om vi har hållbara matsystem?
Fredagen 28 juni kl. 9–9:45, Hästgatan 12, Visby
Länk till evenemanet i Almedalens program
En förbättrad livsmedelsberedskap kan uppnås genom hållbara och resilienta livsmedelssystem. Genom att fokusera på ökad resiliens kan både förbättrad livsmedelsberedskap och hållbart livsmedelssystem uppnås. Seminariet fokuserar på hur system som bygger på resiliens är förberett för att stå emot störningar och samtidigt vara flexibelt nog för att kunna ställa om och anpassa sig.
Medverkande:
- Annsofie Wahlström, moderator, programchef vid SLU Future Food
- Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid SLU samt programchef vid Mistra Food Futures
- Kristina Jansson, tidigare utredningssekreterare för betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid (SOU 2024:8)
- Patrik Strömer, näringspolitisk expert vid Livsmedelsföretagen
Vatten i matlandskapet – vad ska göras och vem ska betala?
Fredagen 28 juni kl. 10–10:45, Hästgatan 12, Visby
Länk till evenemanet i Almedalens program
Livsmedelsberedskap har ofta kommit att handla om att stå emot störningar på kort sikt. Utmaningar som torkan 2018 eller skyfallen 2023 hanteras akut i stället för att långsiktiga strategier utvecklas. Men, med den geopolitiska utvecklingen måste livsmedelssystemet kunna hantera även långvariga belastningar. Det finns kunskap om hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt system för att hantera vatten i matlandskapet. Men vad behöver göras? Vem ska göra det? ... Och vem ska betala?
Medverkande: