Format
Använd aktuell mall för rektorsbeslut (reb-mall) som finns att hämta i Word. I mallen finns instruktioner, exempel, för vad som ska ingå i beslutet samt även förinlagda funktioner som alltid ska vara med i beslutet.
Skicka beslutsunderlaget till reb@slu.se som en pdf-fil. Om ett ärende har bilagor skapar du en pdf-portfölj. Det förenklar läsbarheten och tydliggör hela beslutsunderlaget med dess olika bilagor som är kopplade till ärendet.
När du skickar in ditt beslutsunderlag ska det namnges enligt följande format:
- forslag_ärendenamn_reb_20240122
En pdf-portfölj namnges enligt ovan med tillägg att totalt antal sidor ska anges, dvs.
- forslag_ärendenamn_reb_20240122_53sid
Kom ihåg att dina pdf-filer måste uppfylla tillgänglighetskraven.
Innehåll
Det är viktigt att alla rubriker som anges i mallen finns med i ditt beslutsunderlag. Om du inte har eller kan delge information under viss rubrik ska det anges i skrift, t.ex. "Ej tillämplig", ”Inte relevant” eller ”Årligt återkommande ärende”.
SLU ska behandla alla ärenden lika i enlighet med likabehandlingsprincipen, en princip som SLU som myndighet måste efterleva. Av bl.a. denna anledning ska vi därför inte skriva några namn (personuppgifter) i att-satserna.
Beslutsunderlaget ska formuleras på så sätt att det kan läsas och förstås även av framtida läsare av beslutet. Det ska också gå att förstå innebörd av ett beslut utan att det krävs att eventuell bilaga behöver läsas.
Om en bilaga ska beslutas som sådan (t.ex. avtal, instruktion osv.) ska det framgå i beslutets att-sats(er), dvs. att rektor beslutar ... enligt bilaga.
Om det i beslutet ingår ekonomi/medelsanvändning ska en separat att-sats handla om vilket kostnadsställe som ska belastas.
I beslutet ska framgå hur uppföljningen kommer att ske, detta enligt SLU:s styrelses rekommendation.
Om du märker att du behöver ändra en att-sats under ”Rektor beslutar” efter att du skickat in underlaget måste du meddela detta till reb@slu.se.
I sista stycket (meningen "I beredningen av ärendet") ska du .ange att chefen för din avdelning/institution har tagit del av förslaget till beslut. Du ska även ange de sakkunniga som eventuellt deltagit i beredningen av ärendet, t.ex. jurist eller personaldirektör.
Föredraganden ansvarar även för att
- ärendet är korrekt beskrivet och allsidigt belyst
- det vid behov finns ekonomiska beräkningar, ritningar, kartor och andra underlag
- MBL-förhandlingar har genomförts om så krävs
- språket i beslutet är vårdat, enkelt och begripligt samt följer SLU:s stilguide.