SLU:s bidrag till Agenda 2030

Senast ändrad: 10 april 2024

Här har vi samlat exempel på hur SLU bidrar till de globala hållbarhetsmålen och Agenda 2030 som organisation, i samverkan med andra och genom våra verksamhetsområden forskning, utbildning och fortlöpande miljöanalys.

Strategisk inriktning mot hållbarhet

Hållbarhet är centralt för SLU och ett fokusområde i strategin för 2021-2025 är SLU:s nästa steg för hållbar utveckling.

SLU:s strategi: 1. Verksamhetsstyrning och organisation | Medarbetarwebben (slu.se)

SLU har tagit fram en policy för sitt globala bidrag till Agenda 2030 med fokus på klimatförändringar, livsmedelstrygghet, cirkulär och biobaserad ekonomi, biodiversitet och ekosystem, global hälsa och hållbar stadsutveckling.

SLU:s policy: Ny policy för SLU:s globala bidrag till Agenda 2030 | Medarbetarwebben

SLU i hållbarhetsrankingen "The Times Higher Education Impact Rankings": Lyft för SLU i internationell hållbarhetsranking av lärosäten.

Utbildning

SLU:s utbildningar ger studenter och doktorander kunskap och verktyg för att bidra till hållbar utveckling.

SLU:s program och kurser på grundnivå och avancerad nivå: Program & kurser | Externwebben (slu.se)

Samtliga SLU:s fristående kurser: Fristående kurser | Externwebben (slu.se)

SLU:s forskarskolor: Forskarskolor | Medarbetarwebben (slu.se)

Kurser inom forskarutbildningen: Forskarutbildningskurser | Medarbetarwebben (slu.se)

Forskning

SLU bibliotekets verktyg tillgängliggör och visar hur SLU:s vetenskapliga publikationer och rapporter knyter an till de globala hållbarhetsmålen:
Vetenskapliga publikationer per globalt mål | Externwebben (slu.se)

Fortlöpande miljöanalys

Fortlöpande miljöanalys (Foma) bidrar med underlag för det nationella arbetet med de globala hållbarhetsmålen. SLU arbetar för att tillgängliggöra miljödata för alla.

Läs mer om SLU:s miljöanalys och hitta art- och miljödata: Miljöanalys | Externwebben (slu.se)

Samarbete för hållbar utveckling

SLU Global speglar, stödjer och utvecklar SLU:s arbete för hållbar global utveckling.  Läs mer om SLU Globals arbete: SLU's global contribution to Agenda 2030 | Externwebben

SLU samarbetar med universitet från hela världen inom Global Challenges University Alliance 2030 (GCUA 2030). GCUA 2030 har fokus på att ge doktorander och unga forskare kunskap, verktyg och nätverk för att kunna bidra till hållbar utveckling. Läs mer om GCUA 2030: GCUA 2030 | Externwebben (slu.se)

Tillsammans med andra myndigheter samarbetar SLU inom plattformen GD-forum för att stärka Sveriges bidrag till de globala hållbarhetsmålen. Läs mer om GD-forum: GD-Forum (folkhalsomyndigheten.se)

SLU deltar även aktivt i regionalt samarbete för hållbar utveckling. Ett exempel på detta är att SLU samarbetar för genomförandet av regionala åtgärdsprogram i Uppsala län och har undertecknat regionala hållbarhetslöften om minskad klimatpåverkan respektive biologisk mångfald. Läs mer: Åtgärdsprogram inom miljömål | Länsstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se)

Innovation

SLU Holding stödjer utveckling av forskningsresultat till hållbara innovationer och företag.

Läs mer om SLU-Holdings arbete: SLU Holding | Externwebben

Miljö och klimat

Inom SLU bedrivs ett ambitiöst miljö- och klimatarbete, vilket bland annat reflekteras i målet att vara ett klimatneutralt universitet år 2027.

På SLU Miljö kan du läsa mer kring SLU:s miljömål och miljöarbete: Miljö | Medarbetarwebben (slu.se)

SLU projektleder och koordinerar Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF:s, klimatnätverk. Läs mer om klimatnätverket: SLU tar en ledande roll i de svenska lärosätenas klimatarbete | Externwebben

Jämställdhet och lika villkor

SLU bedriver ett aktivt arbete inom jämställdhet och lika villkor, där målet är att är att alla anställda och studenter vid SLU ska ges lika möjligheter och att allas lika rättigheter ska respekteras.

Läs mer om arbetet med jämställdhet och lika villkor vid SLU: Jämställdhet och lika villkor vid SLU | Medarbetarwebben

SLU arbetar för att alla samhällsmedborgares ska ha lika möjligheter till högre utbildning då detta är viktigt ur såväl ett individ- och ett samhällsperspektiv. Att arbeta med en breddad rekrytering är viktigt för att uppnå ambitionen i arbetet med Agenda 2030, och principen att ingen ska lämnas utanför. Till strategi för breddad rekrytering.

Hållbart arbetsliv

SLU verkar för ett hållbart arbetsliv genom ett systematiskt arbete med arbetsmiljö, hållbart ledarskap och medarbetarskap och följer regelbundet upp genom medarbetarenkäter.