Nya lärandemiljöer utomhus i Alnarp

Senast ändrad: 12 november 2024
 flygbild över en del av campus Alnarp Alnarp

Från och med höstterminen 2024 finns fem nya lärandemiljöer utomhus att boka för undervisning på Campus Alnarp. De är tillgängliga för alla utbildningar året om och ingår i ett unikt innovationsprojekt som utforskar hur lärandemiljöer utomhus kan utformas för att ge stöd åt planerade läraktiviteter.

Designen av platserna bygger på två föresatser: att underlätta läraktiviteter som redan i dag genomförs utomhus och att möjliggöra för läraktiviteter som genomförs inomhus att helt eller delvis flytta ut. De fyra platserna finns vid Alnarpsgården, utanför Terra Nova-salen i Agricum, vid annuell- och perennsortimenten och i lignossortimentet. Den femte lärandemiljön är mobil och utgörs av en lastcykel som kan bokas i lokalbokningsystemet och hämtas ut via servicecenter i Alnarpsgården.

Boka och bidra till utvärdering

Underlaget till utformningen har tagits fram i samarbete med lärare från olika discipliner, som fått beskriva hur de genomför olika undervisnings- och läraktiviteter och hur de ser på förutsättningarna för att kunna nyttja utemiljön mer och bättre. Nu inleds en utvärderingsfas där alla som använder miljöerna kan vara med och bidra till kunskapsutvecklingen kring lärandemiljöer utomhus. Bokningen sker i lokalbokningssystemet.

Prototyper som kan permanentas

Lärandemiljöerna har designats och byggts av SLU-studenter som prototyper i enkla material med ambitionen att lyckade lösningar ska kunna permanentas efter utvärderingstiden på två år. Prototyperna kan också komma att anpassas och förändras under utvärderingstiden beroende på feedback från användare.

Beskrivning av prototyperna

Terrace Nova

Miljön möjliggör växlingar mellan läraktiviteter inomhus i Terra Nova-salen i Agricum och utomhus i prototypen. Moment som genomförs utomhus är framför allt grupparbete vid bänkar och bord, ca 15 personer. Platsen bokas tillsammans med hörsalen​ Terra Nova. Som lärare bokar du som vanligt i lokalbokningssystemet.

Ett trädäck med ett träplank samt träbänk

Lignum

Miljön är tänkt att fungera som en samlingspunkt för läraktiviteter i trädgårdarna i lignossortimentet, tex korta genomgångar för att starta och avsluta olika moment. Gruppstorlekar på ca 15 personer fungerar bra här. Prototypen är låsbar vilket innebär att det finns möjlighet att förvara material och utrustning under tiden studenterna jobbar i sortimenten. Som lärare bokar du som vanligt i lokalbokningssystemet.

Ett träskjul med ett genomskinligt tak som står på ett trädäck

Culina

Miljön är tänkt att fungera som en samlingspunkt för läraktiviteter i trädgårdarna i annuell- och perenssortimenten. T.ex. korta genomgångar för att starta och avsluta olika moment. Gruppstorlekar på ca 15 personer fungerar bra här och det finns möjlighet att förvara utrusning och material under tak. Som lärare bokar du som vanligt i lokalbokningssystemet.

En träkonstruktion med ett plank och växter

Alnarpsgården

Miljön är tänkt att fungera som en förlängning av studior och verkstäder inomhus, tex vid kursmoment som bygger på fullskalelabb. Läraktiviteten sker utomhus medan utrustning och material för olika moment hämtas inomhus. Miljön fungerar också för kortare genomgångar i storgrupp, mellan 15-30 personer.

I en av boxarna, som också är en bänk, finns ett segeltak som kan monteras vid behov av väderskydd. Som lärare bokar du som vanligt i lokalbokningssystemet.

Alnarpsgården.jpg

Den mobila lärandemiljön

Lastscykeln hämtas ut via servicecenter i Alnarpsgården. Cykeln kan lastas med lättare material och utrustning. När den är parkerad kan den också användas som bord och utställningsyta. Som lärare bokar du cykeln i lokalbokningssystemet.

Fakta:

Mer om projektet

Projekt i tre steg

  1. Det första steget var att ta fram ett programunderlag för att designa prototyper för olika läraktiviteter i utemiljön. Underlag arbetades fram i en workshop-process under hösten 2023. 
  2. Det andra steget var att designa och uppföra prototyper på fyra olika platser på campus Alnarp: Alnarpsgården, Agricum, Annuell- och perennsortimentet och Lignossortimentet. Detta genomfördes av
    studenter vid Alnarp under vårterminen 2024.
  3. Det tredje och sista steget är utvärdering av projektet som beräknas pågå till och med 2026.

Om utvärderingen

Centralt i utvärderingen är att förstå hur väl prototyperna stödjer läraktiviteter som redan i dag genomförs utomhus eller möjliggör att läraktiviteter helt eller delvis flyttar ut. Utvärderingen ska också resultera i en beskrivning av rumsliga förutsättningar för lärandemiljöer utomhus.

Utvärderingen bygger på att lärare och studenter använder prototyperna och delar med sig av erfarenheter, synpunkter och förbättringsförslag. Alla lärare som bokar prototyperna kommer att bli kontaktade för att delta i utvärderingsstudien i någon form.

Innovationsprojekt i samverkan

De nya lärandemiljöerna ingår i innovationsprojektet ”Aktivitetsanpassade lärandemiljöer utomhus” och sker i samverkan mellan SLU och Akademiska Hus.

Läs mer om projektet i programunderlaget