Processerna för rekrytering av högre akademiska anställningar skiljer sig beroende på typ av anställning. Det finns dock några gemensamma utgångspunkter, se nedan.
- På en statlig myndighet som SLU finns inga ”tjänster”. Det finns heller inga ”professurer” eller ”lektorat”. Begrepp som ”ämnesprofessor”, ”stolsprofessor” och liknande saknar också betydelse i en formell mening. På SLU och alla andra statliga myndigheter finns endast anställning som professor, universitetslektor osv. Det är detta begrepp som ska användas.
- Alla rekryteringar har sin grund i en behovsanalys där verksamhetens kompetensförsörjningsplaner är ett viktigt dokument.
- Fakultetsledningen har en generell överblick över alla ämnesområden och dess ansvariga inklusive tidpunkten för när ämnesansvarig uppnår taket för att kunna vara ämnesansvarig. Fakultetsledningen för även regelbundna dialoger med institutionerna om den strategiska kompetensförsörjningen och bereder fakultetsnämndens långsiktiga planering av ämnesområden och deras bemanning.
- Behov av rekrytering av lärare kan uppstå av olika skäl, t.ex. genom förändring inom institutionens utbildningsuppdrag eller pensionering. En läraranställning som blir vakant återbesätts inte per automatik. Inför en eventuell rekrytering är det prefektens ansvar att till dekanen rapportera detta. Därefter kan fakultetsledningen inkludera det aktuella önskemålet i sin långsiktiga planering och prioritering.
- Samtliga anställningar är strategiska till sin karaktär och omgärdade av omfattande lagstiftning och regelverk. Det är därför viktigt att ta höjd för att processen att rekrytera tar tid. Det är inte alltid ärenden flyter på enligt planering utan omständigheter inträffar som gör att vissa processteg behöver tas om eller senareläggas.
- Processerna inbegriper flera beslutssteg och varje steg förutsätter väl genomarbetade handlingar. Se respektive fakultet för hänvisning till information om vad underlagen bör innehålla.
- Arbetet ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv samt vara fritt från diskriminering. Aspekter i processen som kopplas till bedömning av kandidater får inte missgynna någon oavsett kön, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, funktionsnedsättning, etniskt ursprung, religion eller annan trosuppfattning eller ålder.