Nyhet

Marcus Wallin ny föreståndare för forskningsinfrastrukturen SITES

Publicerad: 02 april 2025
Porträttbild Marcus.

Marcus Wallin, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), har utsetts till ny föreståndare för den nationella forskningsinfrastrukturen SITES (Swedish Infrastructure for Ecosystem Science). Marcus som har lång erfarenhet av forskning av ekosystemvetenskap, ser fram emot att leda arbetet med att stärka SITES' roll för att kunna bistå framtida miljö- och klimatomställning.

Marcus har arbetat med olika typer av ekosystemrelaterad forskning i över 20 år. Han har, ofta dragit nytta av de forskningsstationer och de data som genereras inom SITES.

- SITES är en unik forskningsinfrastruktur som skapar stora möjligheter för fältbaserad ekosystemforskning i Sverige. Via de olika forskningsstationer som är med i SITES erbjuds fysisk tillgång till väletablerade forskningsmiljöer, kunnig personal, samt att vi tillhandahåller öppen data via vår dataportal, säger Marcus.

Datainsamling görs delvis inom ramen för tre tematiska program, där standardiserade mätningar bidrar till fullt jämförbara data. Tillsammans gör det SITES till en internationell föregångare inom området som flera andra europeiska länder använder som modell.

Rollen som föreståndare

De forskningsstationer som ingår i SITES är etablerade och har erfarenhet av att bedriva fält-baserad datainsamling, i vissa fall över 100 år. SITES är sedan 2013 en nationell forskningsinfrastruktur och stora delar av verksamheten är väl inarbetad.

- Min roll som föreståndare handlar om att koordinera SITES-relaterat arbete vid de olika stationerna samt inom vårt sekretariat. En viktig del är även att skapa förutsättningar för verksamheten att utvecklas för att möta framtida samhällsutmaningar, säger Marcus.

Genom sin verksamhet kan SITES bidra med förutsättningar för att svara på olika ekosystemrelaterade frågeställningar.

- Vi jobbar inom SITES med att ta fram grundläggande data och bistå forskningsprojekt som t.ex. undersöker hur olika ekosystem eller ekosystemfunktioner reagerar på ett förändrat klimat eller ändrad markanvändning. I Sverige finns det en önskan om att öka vårt nyttjande av vissa ekosystemfunktioner för att lösa olika samhällsutmaningar. Samtidigt ställs vi inför krav att restaurera delar av vårt brukade landskap till mer ”ursprungliga” förhållanden. Grundläggande för att kunna ta kloka och långsiktiga beslut hur detta ska göras är faktabaserad kunskap. Där är arbetet inom SITES och de data vi producerar en nyckel, säger Marcus.

Samarbete och framtida satsningar

För att hitta lösningar på framtidens utmaningar, är samarbete viktigt.

- Det här är ett av de områden jag ser att vi i SITES kan utveckla i framtiden. Samtidigt som vi värnar om det unika arbete vi gör inom SITES så kommer vi att behöva arbeta närmre andra nationella och internationella infrastrukturer för att hitta synergier, säger Marcus.

Att hitta synergier mellan olika forskningsinfrastrukturer är något som ligger i framtiden för att kunna ge svar på de stora och ofta komplexa frågeställningar vi ställs inför. SITES vill fortsätta vara en viktig aktör i arbetet med att möta de stora miljö- och klimatomställningar som världen står inför.