Fakta:
Åkerböna, även kallad bondböna (Vicia faba L.) är en näringsrik baljväxt med högt proteininnehåll, vilket gör den värdefull i omställningen mot en mer växtbaserad kost. Den är en av världens äldsta grödor men har samtidigt stor potential i framtidens jordbruk. Precis som andra baljväxter förbättrar åkerbönan jordens bördighet genom att binda kväve från luften, vilket minskar behovet av konstgödsel.
Hannah Ohm är utbildad trädgårdsingenjör och arbetade som trädgårdsmästare innan hon valde att vidareutbilda sig och ta en mastersexamen i skogs- och växtbioteknologi i Umeå. Hennes doktorandprojekt ingår i SLU Grogrunds forskningssatsning Framtidens åkerböna för mat och foder, ett samarbete mellan SLU, Lantmännen, Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, Sveriges stärkelseproducenter och GroPro.
Genom sin forskning har Hannah Ohm tagit fram nya genetiska resurser för markörbaserad växtförädling, vilket ger en djupare förståelse för näringsackumulering i fröet och de genetiska mekanismer som styr växtens arkitektur. Hennes arbete banar väg för utvecklingen av nya åkerbönesorter och övergången till mer hållbara system för produktion av livsmedel och djurfoder i vårt nordliga klimat. Det skulle stärka den regionala självförsörjningen.
För att åkerbönan ska kunna odlas i större utsträckning och få en bredare användning som livsmedel krävs en förståelse för hur dess gener styr viktiga egenskaper. Genom att kartlägga de genetiska mekanismerna bakom avkastning, frökvalitet och anpassning till nordligt klimat kan forskningen utveckla nya verktyg för effektiv växtförädling.