Kontaktinformation
Institutionen för vatten och miljö, Avdelningen för ekologi och biodiversitet
Flera av tidsserierna i sjöar och vattendrag bryts med omedelbar verkan. De aktuella vattnen ingår i det nationella övervakningsprogrammet Integrerad kalkningseffektuppföljning (IKEU). Detta är en av konsekvenserna av att anslaget från Havs- och vattenmyndigheten minskat kraftigt.
Kalkning används som åtgärd för att skydda försurade vatten. Sedan 1989 har IKEU haft som uppdrag att studera kalkningens effekter på ekosystemen. IKEU har arbetat efter en bred ekosystemansats som innebär att omfattande kemiska och biologiska mätningar genomförs. Detta har möjliggjort att IKEU kunnat bidra med svar på frågor som den mer begränsade regionala uppföljningen i kalkade vatten inte har möjlighet att göra.
Men nu avbryts alltså provtagning och analys i flertalet vatten med omedelbar verkan. Anledningen är neddragningar i statsanslaget för den miljöövervakning som Havs- och vattenmyndigheten är ansvarig för. Anslaget som IKEU får minskar med ungefär 80%, jämfört med förra året.
Med det anslag som finns kvar hoppas verksamheten inom IKEU fortsätta med några få utvalda tidsserier i referenssjöar (Fräcksjön, Härsvatten och Årsjön) och referensvattendrag (Bastuån och Laxbäcken).
En konsekvens av neddragningen är att IKEU inte längre kan följa utvecklingen i de vatten som fortfarande kalkas, eller vatten där kalkningen avslutats. Detta minskar möjligheten att förstå interaktionen mellan klimatförändringar, försurning och återhämtning från försurning, samt markanvändning.
En annan konsekvens av neddragningar är att antalet analyser till SLU:s laboratorier minskar. Detta innebär ett ekonomiskt avbräck för verksamheten som har kommit oväntat och snabbt.
Tyvärr är det inte bara IKEU som drabbas. Även annan miljöövervakning har fått nedskärningar, om än inte lika kraftiga. Det finns en stor risk med neddragningar i miljöövervakningen. Den allvarligaste konsekvensen är att beslut som påverkar våra ekosystem kommer att fattas på en allt svagare vetenskaplig grund.