Lantbruket ses som en avgörande del i den gröna omställningen. Hur arbetsmiljön för lantbrukarna och deras anställda påverkas av att vara en del av en stor omställning ska nu undersökas av forskare på SLU i Alnarp på uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap.
Ingen annan del av näringslivet hänger samman med så många miljömål som lantbruket. Därför blir just lantbrukets gröna omställning avgörande för Sveriges möjligheter att nå målen. Omställningen sker dessutom inom flera områden inom lantbrukssektorn och det saknas svensk forskning på hur dessa omfattande förändringar påverkar arbetslivsaspekter.
SLU har därför fått i uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) att studera vad den gröna omställningen innebär för lantbruket och dess påverkan på arbetsmiljön på gårdsnivå, med utgångspunkt i ett svenskt och ett nordiskt perspektiv. Studien ska leda till en rapport som planeras bli färdig i september 2026.
– En bra och hållbar arbetsmiljö är en viktig pusselbit i den gröna omställningen, vi på SLU ser fram emot att närmare studera vilka möjligheter och utmaningar det kan innebära för lantbrukaren och anställda på gårdsnivå, säger Peter Lundqvist, senior professor vid Institutionen för människa och samhälle.
– Här kommer vi få insikter om möjligheter och risker som kommer med omställningen. Vi kommer också få konkreta exempel med erfarenheter från svenska lantbruk och även få en större förståelse för den gröna omställningens konsekvenser för arbetsmiljön i de nordiska länderna, säger Thomas Nessen processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap.