Nyhet

Forskningsprogrammet som ska bana väg för omställningen av det svenska livsmedelssystemet

Publicerad: 19 september 2024
Färgglada morötter på jord, foto.

Livsmedelssystemet står inför stora utmaningar. Vi måste ställa om till ett system som är ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart, och som levererar hälsosam mat till alla. Hur ska en sådan omställning gå till, och kan den gå hand i hand med anpassningen till andra utmaningar som klimatförändringar och en orolig omvärld? Forskningsprogrammet Mistra Food Futures vill svara på den frågan och staka ut riktningen för den nödvändiga transformationen.

Forskningsprogrammet Mistra Food Futures startade 2019 och leds av SLU tillsammans med Stockholm Resilience Centre och forskningsinstitutet RISE, i samarbete med en mängd parter från universitet, myndigheter, regioner och näringsliv. I september i år gick in i sin andra fyraårsperiod, då med även Beijerinsitutet som en fjärde huvudpart.

Vill åstadkomma förändring

Forskningsprogrammets vision är att verka som en vetenskapligt baserad kunskapsplattform som aktivt jobbar med transformationen av det svenska livsmedelsystemet. 

Foto på Helena Hansson.Helena Hansson, professor i jordbrukets ekonomi vid SLU och en av programmets två programchefer förklarar mer:

– Vi är inte ett helt vanligt forskningsprojekt som enbart levererar vetenskaplig output, utan vi jobbar betydligt bredare än så. Vi skapar och driver en transdisciplinär och vetenskapligt baserad plattform som arbetar för att åstadkomma förändring. Vi bedriver forskning som publiceras i vetenskapliga publikationer, men vi anordnar också möten och interaktioner mellan olika typer av aktörer i livsmedelssystemet. Vi utformar dialoger och webbinarier för att prata om vad de vetenskapliga resultaten betyder i praktiken och hur vi gemensamt kan åstadkomma en systemomställning. Vi jobbar också med inspel till policy och bidrar med kunskap in i olika frågeställningar som är viktiga i samhället, bland annat genom medverkan i Almedalen, riksdagsseminarier, och policy briefs.

Transition labs och framtidsscenarier

Ett begrepp som forskningsprogrammet arbetar med är transition labs, en metod för att skapa en arena för att bygga förmågor och kapaciteter att agera och forma omställningsvägar. Ett sådant exempel är projektet ”Hur kan man åstadkomma en fossilfri värdekedja?” där Mistra Food Futures jobbar tillsammans med Tillväxtverket och intressenter från akademin, den privata och offentliga sektorn, som tillsammans har goda förutsättningar att påverka livsmedelssystemet i en riktning där det frikopplas från fossila utsläpp.

Framtidsscenarier är ett annat nyckelbegrepp som används för att identifiera alternativa utvecklingsvägar för ett mer resilient och hållbart livsmedelssystem, något som bland annat beskrivs i rapporten Food as industry, food tech or culture, or even food forgotten? A report on scenario skeletons of swedish food futures.

En förändrad omvärld

Sedan programmet startade 2019 har mycket hänt i både Sverige och omvärlden. Helena Hansson berättar vad det har betytt för Mistra Food Futures:

– Sedan den ursprungliga utformningen av Mistra Food Futures ägde rum 2019 har den omgivande miljön genomgått betydande och mycket oväntade förändringar: Covid-19-pandemin, Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och den betydande prisinflation som vi har bevittnat under de senaste åren. Samtidigt som det blir alltmer uppenbart i vardagen att klimatförändringar sker, innebär detta att en hållbar omställning av livsmedelssystemet måste ske samtidigt som samhället går igenom andra kriser som åtminstone på kort sikt kommer att framstå som mer akuta för de flesta.

– När vi förberett programmet för den andra fasen har vi därför breddat programmets omfattning, för att omfatta hur en omställning av livsmedelssystemet mot hållbarhet och resiliens kan ske samtidigt som livsmedelsberedskapen förbättras. I den andra fasen, som vi precis gått in i, kommer programmet också att ta ett mer uttalat globalt perspektiv genom att bygga vidare på vårt arbete med territoriella och konsumtionsrelaterade påverkan och beroenden. Dessutom är programfas två utformad för att ha ett långsiktigt perspektiv mot 2045, utveckla systemmodelleringskapaciteten och ytterligare främja implementeringen.

Konferens i Uppsala startskott för fas två

Inför att Mistra Food Futures skulle gå in i sin andra fas den 1 september, anordnade programmet konferensen ”Food Futures – i en orolig tid” den 29 augusti i Uppsala. Det blev ett tillfälle för forskare, nuvarande och nya partners, beslutsfattare och andra intresserade att samlas för att reflektera över och diskutera framtiden för det svenska livsmedelssystemet, med särskilt fokus på livsmedelsberedskap.

Läs mer om konferensen här: Allvar och lösningar på Fas 2-konferens

Fakta:

Om Mistra Food Futures

Mistra Food Futures är en etablerad, vetenskapligt baserad kunskapsplattform som aktivt arbetar för att bidra till omställningen av det svenska livsmedelssystemet, med ett globalt perspektiv, till ett system som är ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart, resilient och som levererar hälsosam mat.

Mistra Food Futures ska gå före och bana väg genom att arbeta intensivt för en kunskapsbaserad omställning av livsmedelssystemen – resultat som kan plockas upp av beslutsfattare och näringslivet, och omsättas i handlingsplaner, i politiska beslut, styrmedel, och i nya modiga företagsidéer.

Programmet startade 2019 och gick i september 2024 in en andra programfas, som fokuseras kring följande mål:

  • Identifiera hur ett hållbart livsmedelssystem kan se ut och vad det innebär i praktiken.
  • Identifiera hur livsmedelssystemet kan transformeras till ett hållbart system samtidigt som livsmedelsberedskap och resiliens stärks.
  • Fortsätta utveckla tänkbara vägar till framtidens hållbara livsmedelssystem, genom att vidareutveckla programmets framtidsscenarier från fas ett samt modellen för det svenska lantbruket som utvecklades i fas ett.
  • Identifiera och tillämpa övergripande, holistiska hållbarhetsindikatorer för olika aktörer i livsmedelssystemet. Identifiera avgörande faktorer för ett hållbart livsmedelssystem och för enskilda aktörer i systemet, samt undersöka indikatorernas roll i att driva på en hållbarhetstransformation.
  • Identifiera möjliggörare, barriärer och lösningar för barriärerna, för omställning av livsmedelssystemet till ett som är hållbart, resilient och som levererar hälsosam kost. Särskild tonvikt läggas på livsmedelssystemets organisation samt på effekterna av nationell och internationell policy. • Identifiera och utforska målkonflikter och avvägningar i förhållande till andra samhällssystem som är kopplade till livsmedelssystemet.
  • Stärka transformationsförmåga och färdigheter bland programmets samhällsaktörer och andra relevanta aktörer.
  • Undersöka hur livsmedelssystemet kan utvecklas på ett mer rättvist sätt, när det gäller t.ex. fördelningsmässig rättvisa, erkännande och representativ rättvisa i både resultat och processer.

Programmets hemsida: www.mistrafoodfutures.se

Aktuellt från programmet på LinkedIn: www.linkedin.com/company/mistra-food-futures