Kontaktinformation
Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap
Det sällsynta trädslaget äppelrönn är en lovande art att blanda in i skogar och använda i stadsmiljöer. – Våga prova och plantera några stycken, säger Julia Schmucker på SLU.
Äppelrönn (Sorbus domestica L.) är ett ovanligt trädslag i Centraleuropa. Det trivs i torra och varma miljöer och kan därför vara väl anpassat till det förväntade framtida klimatet längre norrut, även i Sverige. Arten är en potentiellt lämplig kandidat för klimatanpassning i skogs- och stadsmiljöer.
I studien använde användes data om trädhöjd, stamdiameter och kronstorlek för äppelrönn i södra Skandinavien, Tyskland, Slovakien och norra Italien. Dessutom tittade Julia Scmucker och hennes tre forskarkollegor borrkärnor och stamskivor från en äppelrönn i Köpenhamn. Studien är en av de mest omfattande empiriskt baserade analyserna av kronstruktur, tillväxt och torktolerans hos äppelrönn.
Genomgående jämfördes äppelrönnen med ek. Resultaten visade att äppelrönn och ek har liknande tillväxtmönster och platsbehov. Kronstorleken för fristånde äppelrönnar är något större än för ek. Äppelrönn och ek är också lika känsliga för konkurrens och har samma tålighet mot torka.
– På grund av deras jämförbara tillväxtmönster och torktålighet, antar vi att äppelrönn ska skötas som ek, säger Julia Schmucker, forskare på Sydsvensk skogsvetenskap, som är huvudförfattare till den vetenskaplig artikeln om äppelrönn i tidskriften Urban Forestry & Urban Greening.
– Äppelrönn är ett lovande trädslag att blanda med i lövdominerade skogar med ljuskrävande trädslag, där till exempel ek är det dominerande trädslaget.
Äppelrönnen som fälldes 2022 i Köpenhamn hade en ålder cirka 80 år. Eftersom trädet växte nära en väg och ett kraftverk som förr eldades med kol, så var det direkt utsatt för luftföroreningar. Trots det förblev diametertillväxten stabil över tid och minskade endast under de sista tio åren, sannolikt beroende naturliga åldrande.
Nackdelen med äppelrönn tycks vara en hög mottaglighet för svampsjukdomar, och därför rekommenderar forskarna en begränsad odling.
– Det behövs mer forskning om patologin. Dessutom behövs ytterligare fältexperiment under olika klimatförhållanden för att studera klimatets, ståndortens och skötselns påverkan på tillväxt, utbredningsområde och ekosystemtjänster hos äppelrönn, säger Julia Schmucker.