Nyhet

Senaste nytt om genomförande Nät 2.0

Publicerad: 15 oktober 2024

Nät 2.0 redo att börja rullas ut!

Nu, efter en hel del tekniska utmaningar, säkerhetskrav, uråldrig fiber med mera, är vi glada att meddela att den tekniska plattformen för Nät 2.0 är testad och färdig och att vi kan påbörja den landsomfattande utrullningen av Nät 2.0.

Metodik för utrullning och prioritering fastställd

En första prioritering av orter som får Nät 2.0 har gjorts, vilken framför allt baserats på den nuvarande status på nätverket och på låg komplexitet i utrullningen. De första orterna som får Nät 2.0 inkluderar:

  • Öregrund
  • Drottningholm
  • Simpevarp
  • Väröbacka
  • Lysekil
  • Ultuna är också prioriterat för WiFi.

Observera att de flesta orter kommer att få både WiFi och trådbundet nätverk samtidigt.

I Umeå, Ultuna och delar av Alnarp aktiveras dock WiFi först, medan det trådbundna nätet kommer senare. Skillnaden beror på tekniska förutsättningar för hur dessa orter är anslutna till internet.

När är det min tur att få Nät 2.0?

Vi kommer att prioritera orter löpande för att kunna anpassa och maximera farten på utrullningen. Information kommer att skickas ut inför varje utrullning, så att användare kommer att vara förberedda för det nya nätet.

Viktigt om WiFi-användning

Alla användare uppmanas att använda trådlöst nätverk (WiFi) istället för nätverk från trådade uttag. Detta för att spara in kostnader för trådbundet nätverk och kompletterande utrustning. Det nya WiFi:t har dessutom bättre prestanda.

Detta är viktigt eftersom det innebär en väldigt stor kostnad att förse en byggnad med ett omfattande trådbundet nätverk. Kan vi skifta så många enheter som möjligt till WiFi (typexemplet är en vanlig kontors-laptop) så minskar behovet för SLU att köpa in dyr kompletterande utrustning. Dessutom frigör vi även kabelplatser i nätverksutrustningen till de som verkligen har behov av ett trådbundet nätverk (såsom Tentamenservice, komplex labbutrustning och enheter som processar stora mängder data). Det nya WiFi:t har bättre prestanda än det befintliga och dessutom slipper du sladden!

Vad händer härnäst?

Utrullningen startar i Ultuna (enbart WiFi) vecka 42 och i Öregrund under vecka 43. I Ultuna kommer WiFi att aktiveras byggnad för byggnad och förväntas pågå under resterande del av 2024. Parallellt pågår arbetet med att flytta verksamhetskritiska system till nya datacenter.

Påminnelse: Inventering av utrustning

Många av er har varit i kontakt med Jonas Västibacken angående inventeringen av utrustning som är uppkopplad mot det gamla nätverket. Om ni inte har skickat in all information, påminner vi om att göra det så snart som möjligt.

Projekt Nät 2.0 är en del av IT-infralyftprogrammet - läs mer om programmet här.