Nyhet

Träffa SLU:s egna havsdetektiv Maria Eggertsen

Publicerad: 10 januari 2024
Porträttbild av Maria

Maria Eggertsen har nyligen kommit tillbaka från Hawai’i och ön O'ahu där hon gjort en postdoc (tidsbegränsad forskningstjänst) i samarbete med University of Hawai’i at Manoa och Sherwood Algal Biodiversity Laboratory.

For English, please change language at the top of the page.

Marias forskningsprojekt heter Weeding in the coral garden (ogräsrensning i korallträdgården) och handlar om att försöka ta reda på varför vissa alger är mer problematiska än andra. Målet är att resultaten ska kunna användas för att minska och undvika nya invasioner av invasiva alger.

Hej Maria, berätta mer om alger och varför de är viktiga?

Alger är viktiga primärproducenter i de grunda ekosystemen och är otroligt produktiva. De är dessutom grunden i födoväven i många tropiska havslandskap genom att de ger mat och habitat åt ett stort antal organismer så som fisk, kräftdjur och snäckor.

Vilken roll spelar alger på Hawai’i?

Traditionellt sett har alger spelat en viktig kulturell roll på Hawai’i. De har bland annat använts som ingredienser i matlagning och som smakförstärkare. Alger har även varit en stor källa till vitaminer och använts som vissa traditionella mediciner. Tyvärr har en ganska omfattande miljöförstöring, så som skogsavverkning, militär, jordbruk, ny infrastruktur och överfiske, slitit mycket på de kustnära vattnen, speciellt på ön O’ahu, och många av de alger som det fanns mycket av för bara någon generation sedan har nu försvunnit eller minskat avsevärt.

Hur påverkar invasiva alger de inhemska algarterna?

Invasiva algarter konkurrerar helt enkelt ut de inhemska arterna. När en art blir väldigt dominant tränger den undan alla andra och då hotas den biologiska mångfalden. Vissa andra arter kan till och med försvinna helt på lokal nivå och då försvinner även viktiga livsmiljöer och mat för korallrevens andra inneboende så som fisk.

Hur har de invasiva algerna kommit till Hawai’i?

Några av de invasiva algarterna har introducerats för att odlas och andra har kommit som fripassagerare på fartyg och sedan spridit sig runt omkring O’ahu och de andra öarna som hör till Hawai’i. De fem mest framgångsrika finns alla på just O’ahu där jag var baserad.

För några år sedan gjordes en upptäckt av en aggressiv rödalg i nationalparken Papahanaumokuakea i nordvästra Hawaii. Berätta mer om just den här specifika algen?

Man såg att algen hade börjat dominera på vissa ställen på Pearl and Hermes-atollen (Manawai). Den växer mycket tätt och bildar som mattor på korallreven. Det här innebär att den först kväver och sedan ganska effektivt dödar de koraller och inhemska alger som den växer över. Algen visade sig vara en ny art, hittills okänd för forskningen, och ingen vet om den egentligen hör hemma på Hawai'i, eller om den blivit introducerad från någon annan plats. Alison Sherwood, som är chef för mitt labb, beskrev den år 2020 och gav den namnet Chondria tumulosa.

Beskriv vad din roll är i det här forskningsprojektet?

Jag försöker helt enkelt lura ut vad det är som gör att vissa alger är så pass skadliga för sina ”nya” ekosystem, och om det utifrån deras funktionella egenskaper går att dra några generella slutsatser, exempelvis genom att högriskmarkera vissa arter som man bör vara extra försiktig med. I vår forskningsgrupp jobbar vi också med spridningsmodeller och vi kommer att undersöka spridningsmönster av just Chondria tumulosa och hur och var den skulle dyka upp först och etablera sig om den skulle sprida sig till Hawaiis huvudöar.

Vad är det roligaste i ditt jobb?

Det roligaste med mitt jobb är såklart att det är spännande och intressant, och ett jobb där jag faktiskt kan göra skillnad för våra hav. Jag älskar att jag får vara lite som en upptäcktsresande eller detektiv när jag forskar, och så är det ju ett väldigt kreativt jobb, det är kul!

Vad hoppas du bidra med i din forskning?

Jag hoppas kunna bidra med någon liten pusselbit om hur vi tillsammans kan bevara och förvalta våra hav. Eller det är väl inte ”våra” hav egentligen, vi delar dem ju med alla andra små och stora invånare på planeten, och just i det här projektet vill vi förstå mekanismerna bakom invasiva alger och hur vi kan undvika att de blir ett problem.


Kontaktinformation

Maria Eggertsen, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
maria.eggertsen@slu.se, 010-478 41 41