SLU-nyhet

Ny rapport sammanställer erfarenheter från naturvårdshänsyn i hyggesfritt skogsbruk

Publicerad: 18 december 2023
Bokföryngring under skärm och ett hänsynsträd med tickor. Tyskland.

I en ny rapport från Future Forests sammanfattas kunskapen om naturvårdshänsyn inom hyggesfritt skogsbruk i Mellaneuropa. Generell naturvårdshänsyn har en central funktion inom hyggesfria eller naturnära skogsbrukssystem som fokuserar på kontinuitet av trädskiktet.

För SLU Future Forests räkning har Jörg Brunet, professor vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, sammanställt kunskapsläget från Mellaneuropa med fokus på ädellövträd som också växer i Sverige. Han har tittat på hur man jobbat med frågan i Europa, och hur kunskapen därifrån skulle kunna användas i en (syd)svensk kontext.

Rapporten, med titeln Generell naturvårdshänsyn i hyggesfritt skogsbruk i Mellaneuropa, visar att föryngringen av värdefulla lövträd och bevarandet av biologisk mångfald inte säkerställs automatiskt genom hyggesfria metoder. Den måste medvetet gynnas genom att behålla viktiga strukturer under varierande miljöförhållanden i skogar som brukas hyggesfritt.

Bäst effekt verkar uppnås genom att lämna hänsynsträd och död ved i skogar där avverkning skapar luckor av olika storlek. Detta möjliggör för arter med varierande miljökrav att frodas – både de som behöver ljus och värme och de som gynnas av skugga och fuktiga förhållanden. Hänsynsträd ska väljas med omsorg i hyggesfria skogar och med en långsiktighet som ofta inte finns i Sverige idag.

En variation i beståndsluckors storlek gynnar också en blandad föryngring med både skuggtåliga trädslag som bok och ljuskrävande som ek. Att lyckas med ekföryngringen i ett hyggesfritt skogsbruk  ställer visserligen högre krav på kontinuerlig skötsel men skapar å andra sidan förutsättningar för mer värdefulla och ekologiskt hållbara skogar.