SLU-nyhet

Dubbel framgång för ung forskare

Publicerad: 17 november 2023
Maria Vilain Rörvang

SLU-forskaren Maria Vilain Rørvang har tilldelats priset New Investigator Award för sina vetenskapligt framstående prestationer. Nyligen beviljas hon även fyra miljoner kronor i forskningsbidrag från forskningsrådet Formas.

Priset New Investigator Award är en utmärkelse från det internationella samfundet för tillämpad etologi. Det här är första gången som priset går till en skandinavisk forskare.

"Maria Vilain Rørvang är en utmärkt och mångsidig kandidat som har visat vetenskaplig självständighet och excellens med åtskilliga publikationer som förstaförfattare och i samarbete med andra forskare, vilket visar på bred samarbetsförmåga. Hennes bidrag inom området har tydligt varit betydande på kort tid," skriver ISAE i sin motivering.

Maria Vilain Rørvang var glatt överraskad av beskedet.

– Det är en ära att få detta pris! Att bli erkänd för mitt arbete väcker motivation och en känsla av att jag rör mig åt rätt håll. Att bli erkänd för mitt handledar- och mentorskap för studenter och juniora kollegor betydde särskilt mycket för mig, säger hon.

Som ung forskare fick hon också fyra miljoner kronor för sitt forskningsprojekt "Smells like welfare".

– Jag är mycket glad att få gehör för en idé som har mognat i mig sedan jag började på SLU 2018. Att nu äntligen kunna avslöja dessa forskningsfrågor är en dröm som går i uppfyllelse. Jag ser fram emot att projektet ska starta och hoppas att vi snart kommer att kunna ta reda på om lantbruksdjur bildar positiva doftminnen, och vilken kraft dessa minnen har.