SLU-nyhet

Nyheter från NJ:s fakultetsnämndsmöte 19-20 april

Publicerad: 26 april 2022

NJ:s fakultetsnämnd hade möte den 19-20 april. Här följer information om vad som beslutades:

Nya docenter

Fakultetsnämnden har beslutat att utnämna följande personer till docenter:

  • Shon Ferguson i ämnet ekonomi inriktning nationalekonomi
  • Efthymia Kyriakopoulou i ämnet ekonomi inriktning nationalekonomi
  • Stefanie Rosa i ämnet biologi inriktning genetik
  • Karin Eklöf i ämnet miljöanalys

Strategisk satsning på medfinansiering av doktorander och fortsatta rekryteringar av lärare

Efter en stor satsning 2017 på medfinansiering av doktorander och postdoc, som också innebar att institutionerna fick använda balanserat kapital, har fakulteten centralt (planerat) haft ett stort negativt kapital. Denna situation är på väg att övergå till en situation med överskott, vilket möjliggör att olika slags strategiska satsningar görs.

I dialog med institutionerna och i enlighet med fakultetens strategi har en satsning på medfinansiering av doktorander bedömts vara ett viktigt ändamål för en sådan satsning.

Fakultetsnämnden har därför beslutat om att medfinansiera externfinansierade doktorander som antas till utbildning på forskarnivå med doktorsexamen som mål och som anställs som doktorand vid fakulteten inom perioden 1 januari 2023 till 31 december 2026. Medfinansieringen betalas ut till berörd institution. Dessutom beslutas att planera för att under innevarande mandatperiod för fakultetsnämnden fatta beslut om att rekrytera i storleksordningen fyra universitetslektorer och/eller biträdande universitetslektor per år med anslagsfinansiering i enlighet med fakultetens principer. Inför anslagsfördelningen 2023 beslutas även att öka basanslaget till fakultetens ämnesområden med 2 % utöver den pris- och löneuppräkning som blir aktuell.

Ledamöter och personliga suppleanter i nämnden för antagning av seniora miljöanalysspecialister (NSM)

Fakultetsnämnden har beslutat att föreslå rektor att utse Richard Johnson, institutionen för vatten och miljö och Åsa Berggren, institutionen för ekologi till NJ-fakultetens ledamöter i nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister (NSM) under perioden 1 juli 2022 tillsvidare dock längst till och med 30 juni 2025. Fakultetsnämnden har också beslutat att föreslå rektor att till personlig suppleant för Richard Johnson utse Tord Snäll, institutionen för SLU Artdatabanken, och till personlig suppleant för Åsa Berggren utse Stina Drakare, institutionen för vatten och miljö under samma period.

Ledamot och personlig suppleant i nämnden för antagning av excellenta lärare (Nex)

Fakultetsnämnden har beslutat att föreslå rektor att utse Gulaim Seisenbaeva, professor, institutionen för molekylära vetenskaper, till NJ-fakultetens ledamot samt Per-Anders Langendahl, universitetslektor, institutionen för ekonomi till personlig suppleant i nämnden för utnämning av excellenta lärare (Nex) under perioden 1 juli 2022 tillsvidare dock längst till och med 30 juni 2025.

Ämnesansvar när professor uppnår pensionsålder

Lagen om anställningsskydd innebär efter en förändring att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställningen till utgången av den månad då hen fyller 68 år. Denna ålder kommer att från 1 januari 2023 höjas till 69 år. Detta komplicerar fakultetsledningens arbete med strategisk planering av kompetensförsörjning. Fakultetsnämnden har därför beslutat att med verkan från 1 januari 2023 ska ansvaret för ett ämnesområde upphöra från och med den månad som följer efter att en ämnesansvarig uppnått den ålder som enligt 32 a § i lagen om anställningsskydd innebär att rätten att kvarstå i anställningen upphör (d.v.s. för närvarande 68 år). Frånvaro av ämnesansvarig likställs med annan frånvaro av ämnesansvarig vad gäller uppdraget och basanslaget till ämnesområdet. Senast när en ämnesansvarig avslutar sin anställning eller av andra skäl inte kan upprätthålla ämnesansvaret ska fakultetsnämnden ompröva ämnesområdet och har ansvar för att initiera en sådan omprövning.

Rekryteringsärenden

Fakultetsnämnden har beslutat:

  • att utlysa en anställning som universitetslektor i växtodlingsvetenskap med inriktning mot fodergrödor vid institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap
  • att avbryta rekryteringen av en universitetslektor i företagsekonomi med inriktning mot ekonomistyrning och integrerad företagsplanering
  • att avbryta rekryteringen av en professor i ekologi
  • att tillstyrka att prefekten vid institutionen för akvatiska resurser anställer en adjungerad universitetslektor vid institutionen.

Kontaktinformation

Pär Aronsson
Fakultetsdirektör
Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap, SLU
par.aronsson@slu.se, 018-67 25 67