Fakta:
Kulturspannmål
Gamla spannmålsgrödor har många olika namn. De kan benämnas kulturspannmål, kultursorter, lantsorter eller historiska sädesslag. Det finns ingen exakt definition av kulturspannmål, men det betecknar ofta ursprungliga sorter från det tidiga jordbruket som inte har genomgått modern förädling.
Kulturspannmål har en hög genetisk mångfald. De bär på en mängd olika egenskaper, och genom att odla dem sparas denna genetiska mångfald till eftervärlden.
De klarar att växa också under förhållanden som inte är helt optimala, till exempel när det finns mycket ogräs eller är torka. Det beror på att kulturspannmål växer sig höga, och har ett utbrett och djupt rotsystem som kan hämta fukt och näring från djupa lager i jorden.
Forskningsprojektet Historiska sädesslag i framtidens mat
I ett fyraårigt projekt undersöks gamla spannmålssorter av forskare från SLU och Högskolan Kristianstad tillsammans med branschfolk.
Syftet med projektet är att undersöka potentialen för odling, näring och smak hos kulturspannmål (gamla sorter) i ekologisk produktion.
I projektet jämförs kulturspannmål och moderna sorter av vete och råg i ekologisk odling under tre år, för att studera effekten av skötsel, miljö, avkastning, näringskvalitet, samt konsumentpreferenser. Sensoriska analyser kommer att genomföras och faktorer som gör kultursorter attraktiva för konsumenter ska identifieras. Dessutom skapas innovativa produkter med kulturspannmål under projektets gång.