SLU-nyhet

Rådgivning för framtidens mjölkproduktion

Publicerad: 27 augusti 2021
Kor som äter

Förutsättningarna för Sveriges mjölkföretagare varierar beroende på storlek och inriktning. Skillnaden kan leda till olika utvecklingsstrategier med både mer och mindre specialisering. Per Hansson, verksamhetsledare vid SLU Kompetenscentrum företagsledning föreläser under Mjölkveckan, 11-14 oktober, om hur rådgivningen för framtidens mjölkproduktion behöver ha en annan helhetssyn på företaget och dess förutsättningar.

Efter decennier av stark konsolidering av svensk mjölkproduktion återstår, med ett sektorsperspektiv, ca 3000 mjölkföretag.
I ett företagsperspektiv är bilden mer komplicerad. Företagen fördelar sig med 1000 gårdar med 200 kor per företag och 2000 gårdar med 50 kor per företag. Det kan misstänkas att förutsättningar i så olika företag leder till olika utvecklingsstrategier som kan omfatta både stark specialisering och multifunktionalitet.

Företagen kommer också att påverkas olika av ny politik med större fokus på hållbarhet, klimat och andra samhällstjänster. Detta kommer också att ställa nya krav på rådgivningen för framtidens mjölkproduktion med en annan helhetssyn på företaget och dess förutsättningar.

Per Hansson är verksamhetsledare vid SLU Kompetenscentrum företagsledning (KCF). KCF, är en centrumbildning och samverkansplattform som knyter samman SLU och näringslivet. KCF arbetar med att koppla ihop kvalificerad forskning, utbildning och samverkan med de gröna näringarna, inom ämnet företagsledning.

Fakta:

Mjölkveckan, som arrangeras av SLU i samarbete med Stiftelsen Lantbruksforskning, pågår 11-15 oktober. 

Program och information.


Kontaktinformation