SLU-nyhet

Upplev oväntad mat på oväntad plats med digital utflyktslåda

Publicerad: 02 juni 2021
Ett sällskap med gamla och unga personer har picknick vid en å. Foto.

Under coronapandemin har ”äta ute” fått en ny mening. Aldrig tidigare har så många varit ute i naturen och grillat korv eller picknickat. Nu när naturen är som vackrast vill vi ”elda på” äta ute-trenden ännu mer genom att erbjuda en digital utflyktslåda full med roliga och lite oväntade förslag på utflyktsmål i Uppsala län. Utflyktsmålen kombineras med tips på mat med historisk anknytning att äta vid historiska platser, tips på ätliga växter och en fototävling.

År 2021 är Friluftslivets år, en nationell satsning som går ut på att fler ska upptäcka friluftslivets möjligheter. Inom juni månads tema ”Äta ute” gör SLU Future Food, SLU Centrum för naturvägledning, Länsstyrelsen Uppsala län och Upplandsstiftelsen en gemensam satsning för att uppmärksamma detta i Uppsala län, med temat ”Ät ute i Uppsala län ­– Oväntad mat på oväntad plats”.

– Det är roligt att så många hittat ut i år och att naturen fyller en så viktig funktion för människor under pandemin. Men det har också inneburit att trycket på de mest kända naturreservaten och friluftsområdena blivit stort. Genom den digitala utflyktslådan vill vi inspirera till att hitta nya besöksmål och på så sätt ge fler chans att upptäcka vårt läns vackra natur, säger landshövding Göran Enander.

I den digitala utflyktslådan finns bland annat roliga och lite oväntade förslag på utflyktsmål i länet och tips på mat med historisk anknytning att äta vid historiska platser. Här kan du också lära dig några ätliga växter att dekorera din måltid med. Målet är att inspirera till vistelse i naturen och få fler människor att upptäcka nya platser och lokal mat. Utflyktslådan innehåller också fototävlingen ”Oväntad mat på oväntad plats”, som är öppen till och med den 15 augusti 2021.

Initiativet vill också uppmärksamma arbetet med den nationella livsmedelsstrategin och den regionala handlingsplanen Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion. Vad du väljer att stoppa i matsäcken kan hjälpa till att forma landskapet du har runt omkring dig. Genom att välja svenska och lokalproducerade livsmedel kan du bidra till en ökad livsmedelsproduktion i länet och bidra till den biologiska mångfalden.

- Genom utflyktslådan och tävlingen Oväntad mat på oväntad plats vill vi inspirera till nya, kanske lite ovanliga vinklar, på friluftsliv och uppmuntra till att upptäcka länets lokala hållbara mat, säger Per Bengtson vid SLU Centrum för naturvägledning. Vi hoppas också att många hjälper till att sprida utmaningen och inspirera själva genom att dela bilder på Instagram #oväntadmatpåoväntadplats.

Den digitala utflyktslådan hittar du på www.slu.se/ata-ute

Fakta:

Friluftslivets år 2021 – Luften är fri – syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. www.luftenarfri.nu 

Länsstyrelsen i Uppsala län, SLU Future Food, Upplandsstiftelsen och SLU Centrum för naturvägledning har gemensamt tagit fram material till och skapat den digitala utflyktslådan www.slu.se/ata-ute. Målsättningen är att stimulera till vistelse i naturen i Uppsala och att upptäcka nya platser, gärna i kombination med en trevlig måltid.

Oväntad mat på oväntad plats är en fototävling som vill inspirera till kreativitet och spännande upplevelser i Uppsala län. Tävlingen är öppen till och med den 15 augusti 2021 och bidrag skickas in via tävlingssidan på www.slu.se/ata-ute Bilderna ska visa oväntad mat på oväntade platser i naturen. De får gärna vara kreativa, lekfulla och överraskande och symbolisera hållbarhet och lokala matresurser.