SLU-nyhet

Nytt poddavsnitt: 50 % lik mamma, 60 % lik en banan?

Publicerad: 04 juni 2019
IMG_2415b.jpg

Vad är DNA och gener egentligen? Alla vi organismer har samma genetiska byggstenar i våra cellkärnor, men ändå är vi så olika – eller? Välkommen till ett poddavsnitt om den genetiska koden!

Nu går det att köpa genmodifierad lax i kanadensiska livsmedelsbutiker. Den har fått DNA från två andra fiskarter. DNA står för deoxyribonucleic acid, det är långa spiralformade kedjor som består av miljontals baser av fyra slag, G, A, T och C. DNA:t finns i cellerna hos alla organismer och ordningen på baserna innehåller information om organismernas egenskaper, hur de fungerar och ser ut. Men hur annorlunda gener har olika arter egentligen? Vi pratar DNA hos människor, laxar, schimpanser och bananer med Fredrik Sundström (Uppsala universitet) och Niclas Gyllenstrand (Naturhistoriska riksmuseet). Välkommen till avsnitt nummer 13 av podcasten Shaping our Food!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.

Sidansvarig: ANNA.LEHRMAN@SLU.SE