SLU-nyhet

Ny syntes från EPOK: Utfodring i ekologisk mjölkproduktion

Publicerad: 13 juni 2019

I en ny kunskapssammanställning sammanfattar tidigare EPOK-medarbetaren Birgitta Johansson och EPOK:s föreståndare Maria Wivstad nuvarande kunskapsläge om utfodring i ekologisk mjölkproduktion. Fokus ligger på utfodring av kon och kalven, både under stall- och betesperioden samt på några olika utfodringsstrategier som är lämpliga. Syftet med syntesen har varit att diskutera möjliga utvecklingsvägar för ekologisk KRAV-certifierad mjölkproduktion, baserat på nyare forskning samt på erfarenheter från praktiken.

Mjölkkor och mjölkproduktion är en hörnsten i det ekologiska lantbruket i Sverige. Kretsloppstänket som är vägledande för ekologisk produktion kommer till uttryck i regelverken genom begränsningar av inköp av foder och djur. Det är viktigt med resurseffektiva kretslopp inom och mellan gårdar som baseras på lokala eller regionala resurser för att uppnå en väl avvägd växtnäringsbalans. Mjölkproduktionen passar väl in i ett ekologiskt systemtänkande. Korna kan omvandla gräs och kvävefixerande vallbaljväxter till högvärdiga näringsämnen åt oss människor samt till mark och gröda via gödseln.

Ett stort fokus i arbetet med syntesen har legat på proteinförsörjning, inte minst att belysa grovfodrets betydelse för kornas näringsförsörjning och möjligheten att hämta protein från vallfodret. Dessutom eftersträvas en hög självförsörjningsgrad på gården och därmed användandet av hemodlat foder. En viktig del i arbetet med kunskapsöversikten har även varit att poängtera vikten av att korna är effektiva i sin omvandling av foder till mjölk för att få lönsamhet och nå en hållbar och miljömässigt bra mjölkproduktion, vilket idag betonas starkt inom forskningen.