SLU-nyhet

Flexiblare system för forskningsdata från Lövsta

Publicerad: 22 februari 2019

I en vidareutvecklad version av dataregistreringssystemet Basreg vid Lövsta lantbruksforskning kan du som forskare nu få tillgång till exakt den data du behöver direkt från Excel, istället för som tidigare, statiska förutbestämda rapporter. Vidareutvecklingsprojektet, som precis är avslutat, har drivits av VH-fakulteten och Lövsta lantbruksforskning tillsammans med IT-avdelningen.

− Den nya versionen ger helt nya möjligheter för våra forskare, eftersom det är mer flexibelt och lättanvänt, säger Thomas Karlsson, projektledare för Basregprojektet.

Basreg är ett system som samlar in, lagrar och presenterar basregistreringsdata från Lövsta lantbruksforskning utanför Uppsala. Basregistreringsdata kan vara uppgifter om djurens vikt, avkastning, hull, foderåtgång eller sjukdomar. En del uppgifter registreras manuellt medan andra registreras automatiskt.

Första versionen av Basreg togs i drift 2014 men vid slutet av 2015 startades en förstudie för vidareutveckling av systemet. Målet med vidareutvecklingen var att minimera personberoendet, säkerställa data, förbättra användarvänlighet och göra det tydligt vad som ingår i Basreg.

Projektgruppen har under tiden som projektet pågått (nov 2015 - jan 2019) arbetat med att: 

  • göra det möjligt att samla in mer data från fler automatiska system på Lövsta 
  • utveckla registreringsprogram som personalen kan använda för att samla in data, exempelvis för gårdens kalvar (Kalvprotokollet)
  • leverera förbättrade möjligheter för forskare att få tillgång till och analysera data via Microsoft SQL och Microsoft Excels pivottabeller (LEDA - Lövsta Easy Data Access)

Tidigare har forskare haft möjlighet att ta fram data genom statiska, förutbestämda rapporter men nu finns det en möjlighet att direkt i Excel ta fram just den data man är intresserad av och även på ett enkelt sätt koppla ihop med andra typer av data. I denna nya version av systemet finns det möjlighet att ta fram olika data beroende på stall:

Djurslag   Typ av data
Nöt   Mjölk, vikt, foder, projekt, reproduktion och sjukdom
Gris   Vikt, foder och reproduktion
Fågel   Antal, ägg, foder och döda djur

 

Projektet som pågått under drygt tre år har involverat många medarbetare Forskningssamordnare, forskare och stallpersonal på Lövsta har arbetat med att ta fram krav på systemet, prioriteringar av kraven och utvärdering av registreringsprogrammens och systemets användbarhet.

Det är systemenheten på IT-avdelningen som förvaltar Basreg och förvaltningsorganisationen, som förutom personal från IT-avdelningen består av personal från Lövsta och forskarrepresentanter, kommer att tillsammans med alla typer av intressentgrupper titta vidare på nya möjligheter och utveckling för Basreg. 

Tillgång till Basreg är behörighetsstyrt. Har du haft tillgång till de statiska rapporterna kommer du även att ha tillgång till LEDA. Det finns instruktioner på Sharepoint om hur du kopplar upp dig mot databasen.

En förstudie för utveckling av ett basregistreringssystem på Götala, SLU:s forskningsgård utanför Skara, utförs under våren 2019.